Internett-giganten Google har samtykket i en bot på 60 millioner australske dollar (42,2 millioner USD) for å bilegge en langvarig rettssak mot Australian Competition and Consumer Commission (ACCC).

I april 2021 fant australsk rett at Google mellom januar 2017 og desember 2018 villedet forbrukerne til å tro at posisjonsdataene deres ikke ble samlet inn hvis de slo av visse innstillinger på Android-telefonene.

Retten fant at Google fortsatte å samle inn og få tilgang til posisjonsdata på Android-telefoner selv om brukerne slo av «Location History», men lot «Web & App Activity» være på.

I tillegg ble det funnet at Google brøt forbrukerlover som kan villede publikum og at de feilinformerte om yteevnen til en av tjenestene deres.

12. august samtykket Google i å få saken ut av veden med en bot på 60 millioner AUD. Google ble bøtelagt for brudd på den australske forbrukerloven i tre tilfeller, noe som resulterte i to straffer på ti millioner og en på førti millioner dollar.

Google ble pålagt å betale halvparten av ACCCs saksutgifter frem til 16. april 2021. Dommeren påla Google å gjennomgå sitt program for overholdelse av reglene og gjøre de endringer som måtte være nødvendig.

ACCCs leder Cass-Gottlieb sa at rettens avgjørelse sendte en sterk advarsel til digitale plattformer om ikke å villede forbrukerne om innsamling og bruk av personlige data:

– Opplysninger om personlig lokalisering kan være sensitive data. Brukerne ville muligens gjort andre valg vedrørende innsamling, lagring og bruk av dataene om ikke Google hadde villedet dem.

Det skal være transparens om hvilke data som samles inn og hvordan de brukes slik at forbrukere kan ta kvalifiserte beslutninger.

 

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.