Russland ga idag USA beskjed om at de foreløbig ikke vil tillate at deres våpen blir inspisert under START-avtalen om kontroll av atomvåpen, på grunn av reiserestriksjoner pålagt av Washington og dets allierte.

Russland mener det er umulig å etterleve START-avtalen med dagens restriksjoner:

– Reiserestriksjonene skaper ensidige fordeler for USA og fratar Den russiske føderasjon i praksis retten til å gjennomføre inspeksjoner på amerikansk territorium, sier Moskvas utenriksdepartement ifølge Reuters.

Russisk UD la til en beroligende tilføyelse:

– Russland er fortsatt fullt ut forpliktet til å overholde alle bestemmelsene i traktaten.

USA, Storbritannia og EU stengte luftrommet for russiske fly som en del av sanksjonene som ble innført på grunn av krigen i Ukraina.

START-avtalen som trådte i kraft i 2011, begrenser antall strategiske atomstridshoder USA og Russland kan ha.

Kreml sa tirsdag at tiden er i ferd med å renne ut for å kunne forhandle frem en ny START-avtale. Den nuværende utløper i 2026:

– Uten en erstatning vil den globale sikkerhet svekkes.

USA sier at de er klar til å «raskt» forhandle frem et rammeverk for en ny START dersom Moskva demonstrerer vilje til å gjenoppta arbeidet med atomvåpenkontroll.

 

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.