USAs president Barack Obama og den russiske presidenten Dmitrij Medvedev signerte den nye traktaten om strategisk våpenreduksjon (START II) på Praha slott i Praha 8. april 2010. Foto: Jason Reed / Reuters / NTB Scanpix

USA og Russland har i to dager forhandlet om å berge den siste store atomnedrustningsavtalen mellom landene. Begge er villige, men mye gjenstår, sier partene.

– Det vil kreve enormt med arbeid dersom vi skal gjøre fremskritt, sier Marshall Billingslea, som representerer USA i forhandlingene.

De to siste dagene har partene forhandlet i Wien i Østerrike.

Forhandlingene har omhandlet New Start-avtalen, som legger begrensninger på antall strategiske atomvåpen de to landene kan ha. Avtalen utløper i februar, og Russland har tidligere signalisert at landet ønsker å forlenge den med fem nye år.

– Det gjenstår å se om det er politisk vilje i Moskva for å få på plass denne avtalen, sier Billingslea.

Hans motpart, statssekretær Sergej Rjabkov i det russiske utenriksdepartementet, mener imidlertid at Russland ikke har noen betingelser for å utvide avtalen.

USA har tidligere krevd at også Kina skal være med på forhandlingene og slutte seg til en eventuell avtale. Kreml mener på sin side at Storbritannia og Frankrike også burde bli involvert i den videre prosessen.

New Start er den eneste nedrustningsavtalen av betydning som gjenstår mellom Russland og USA.

New Start-avtalen ble signert av USAs daværende president Barack Obama og hans russiske motpart Dmitrij Medvedev i 2010. Den erstattet Moskva-traktaten, som utløp i 2012 og skulle sikre at antall kjernefysiske stridshoder ble redusert til langt under antallet som var tillatt under den kalde krigen.

Kjøp Sammenstøt mellom sivilisasjoner? her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.