Dmitrij Medvedev. Ekaterina Shtukina, Sputnik, Pool Photo via AP

Russlands ekspresident Dmitrij Medvedev sier Russland vil fortsette krigshandlingene mot Ukraina til landet kapitulerer.

Russlands ekspresident Dmitrij Medvedev har illevarslende nyheter å komme med, og heller kaldt vann i hodet på dem som måtte tro at Russland ivrer etter noen snarlig fredelig løsning i krigen mot Ukraina.

NTB melder om saken.

Han sier tvert imot at den såkalte militære spesialoperasjonen (som av de fleste utenfor Kremls murer omtales som krig) bare vil fortsette.

– Vi vil fortsette den militære spesialoperasjonen fram til den andre siden kapitulerer, sa Medvedev, som er nestleder for Russlands nasjonale sikkerhetsråd, i en forelesning i Moskva mandag.

Fra russisk hold er det med andre ord heller ikke nå noe uttrykt ønske i retning av de fredsforhandlingene en del aktivister og grupperinger i Vesten mener straks bør komme i gang.

Problemet med disse forhandlingene er at ingen av de krigførende parter synes interessert i dem. En del har påpekt at det kan bli vrient å avholde meningsfylte forhandlinger uten medvirkning fra partene selv.

Medvedev la så til at «Ukraina er Russland», ifølge det russiske nyhetsbyrået Ria.

Det er ikke mulig å gjenopprette Sovjetunionen, sa Medvedev, som likevel mener områder som gjennom historien har tilhørt Russland, bør «vende hjem».

Det er et tankesett som vekker bekymring hos de mange nasjoner som tidligere har vært en del av det russiske imperiet. Det siste disse landene ønsker, er igjen å havne under Moskvas hæl. Man husker godt hva det innebærer.

Der ligger også forklaringen på at så mange land i Øst-Europa har ønsket å bli medlemmer av Nato.

I tillegg sa Medvedev at spenningen mellom USA og Russland er verre nå enn den var i forbindelse med Cuba-krisen i 1962, men han sa ikke noe om i hvilken grad et åpenbart ekspansjonsorientert Russland bærer et ansvar for dette.

Medvedev har for øvrig gjentatte ganger markert seg ved å komme med trusler om atomkrig og utslettelse mot vestlige land, noe mange oppfatter som et særdeles uforsonlig og lite tillitvekkende signal fra en av landets mektigste menn.

 

Støtt Document:

Gode bøker fra Document! Bestill i dag:

Kjøp «Europas underlige død» her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.