Aserbajdsjans ambassade i London ble stormet ved 16.30-tiden torsdag. Inntrengerne tok seg inn på ambassadens balkong, hvor de erstattet Aserbajdsjans flagg med sitt eget og skrev arabiske slagord på veggene. Dette melder Metro UK, som også publiserer en video fra hendelsen. I videoen, som nå spres i sosiale medier, sees en rekke menn som har tatt seg inn i ambassaden og ut på balkongen. Flere støttespillere kan sees på gaten utenfor ambassaden, hvor de synger slagord.

Stormingen ble ledet av The Mahdi Servants Union, som er en islamistisk sjiaorganisasjon med base i London. På sine nettsider opplyser organisasjonen at den ønsker å etablere en «sivilisatorisk dominans» for å forberede imam Mahdis opptreden. Mahdi er den som på den siste dagen, ifølge shiamuslimsk tro, vil frigjøre verden og kjempe mot det onde. Organisasjonen er støttet av Iran og ledes av Yasser al-Habib, som tidligere har flyktet til Storbritannia for å unngå fengselsstraff i hjemlandet Kuwait. Al-Habib er i dag imam i en moske i Buckinghamshire.

Mahdi Servants Union har anklaget den aserbajdsjanske regjeringen for å forfølge sjiamuslimer i landet, og i en uttalelse sa gruppen at dens ledere hadde oppfordret dem til å handle mot landets president Ilham Aliyev.

Majoriteten av Aserbajdsjans befolkning er sjiamuslimer, men landet er hovedsakelig sekulært og angrepet på ambassaden blir sett på som et angrep på det sekulære samfunnet. Aserbajdsjans The Azeri Times skriver på Twitter:

«Religiøse sjiamuslimske radikaler finansiert og hjernevasket av den islamske republikken #Iran, tok #Aserbajdsjans ambassade i #London. Aserbajdsjans trofaste sekularisme virker som en torn i øyet på islamistiske radikaler.»

Ifølge London-politiet er åtte menn pågrepet, mistenkt for overtredelse og hærverk. Ingen personer skal ha blitt skadet, men politiet har satt i gang etterforskning av hendelsene.

 

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.