Ola Elvestuen kommer med en oppsiktsvekkende påstand om Ungarn: -Det finnes ikke rettferdige valg i Ungarn. Elvestuen bruker dette som begrunnelse for å hevde at Støre ikke burde gratulert Orban med valgseieren. Elvestuen forveksler villedende meningsmålinger med manipuleringer.

I så tilfelle var det anti-Orban-fronten som manipulerte. Det ble gjort et stort nummer av at opposisjonen hadde samlet seg om en kandidat, Peter Marki-Zay. Man forespeilet verden at han ville slå ut Orvan. Resultatet viste noe helt annet: Peter Marki-Zay fikk ikke en gang flertall i hjembyen.

Elvestuen spiller på en hatretorikk mot Ungarn som anti-nasjonale medier har holdt på med i mange år.

 

– Det er helt forkastelig. Det finnes ingen grunn til at en norsk statsminister skal gratulere Viktor Orbán med valgseieren. Det finnes ikke rettferdige valg i Ungarn, sier Elvestuen til Dagbladet og fortsetter:

– Dette er som å gratulere Orbán med at han har lyktes i å manipulere valget med restriksjoner, mediekontroll og propaganda, og i å undergrave demokratiet i Ungarn.

Statssekretær Wegard Håkon Harsvik (Ap) ved Statsministerens kontor (SMK) skriver i en uttalelse til Dagbladet at det er vanlig praksis å sende gratulasjonsbrev ved valg, og at brevet reflekterer det.

Dagbladet gjør et stort nummer ut av denne polemikken som statsministerens kontor kan ta helt med ro.

 

 

Den ungarske oppstanden mot EU

 

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.