Det offentlige britiske helsevesenet (NHS) vil stenge den kontroversielle Tavistock-klinikken for transkjønnede etter at en knusende rapport konkluderer med at klinikken har bedrevet utrygg virksomhet.

Det er barnelegen Dr Hilary Cass som har ledet arbeidet med rapporten, skriver Daily Mail.

She found it was not ‘safe or viable’ for clinic to carry out its services in long term. The expert also called for more research into the effects of puberty blockers.

Forslaget er å erstatte Tavistock med regionale sentre på eksisterende barnesykehus, som skal tilby en mer helhetlig behandling «med sterk tilknytning til mentale helsetjenester».

Cass fant blant annet ut at fokuset på kjønnsidentitet overskygget de mentale problemene mange av de såkalt transkjønnede barna led av, når de ble henvist til  Tavistock’s Gender Identity Development Service (GIDS).

The clinic has been accused of rushing children onto puberty blocking drugs by former patients who feel they weren’t challenged enough.

Dr Cass has called for ‘rapid’ research on the use of the drugs after she found ‘insufficient evidence’ on their benefits.

NHS England tar rapporten på alvor, og lover å ta ansvar for alle barna som er rammet, samt alle barna som står i kø for kjønnskorrigerende behandling.

Den kontroversielle klinikken har behandlet minst 9000 barn for kjønnsdysfori siden den åpnet i 1989.

Saken om Keira Bell, som saksøkte Tavistock for feilbehandling, har sendt sjokkbølger gjennom denne meget omdiskuterte praksisen som sprer seg utover hele den vestlige verdens helsevesen.

Det har vært en eksplosjon i henvisninger av barn med kjønnsdysfori, her i Norge steg antallet slike henvisninger med 1400 prosent på bare seks år.

I 2012 ble 11 jenter henvist til Rikshospitalet for slik behandling. I 2018 var tallet 154, ifølge NRK. Det er snakk om en 14-dobling på seks år.

Karolinska sjukhuset i Stockholm bestemte i 2021 at de ikke lenger vil behandle mindreårige barn med såkalt kjønnsdysfori med hormoner. Begrunnelsen er at behandlingen er kontroversiell og risikofylt, skriver sykehuset i sine nye retningslinjer.

I Sverige var det TV-programmet Uppdrag Granskning som satt fart i debatten, i sitt banebrytende program Tranståget och tonårsflickorna fra 2019.

– Vården vet inte vad dom håller på med. Dom har ingen vetenskap bakom detta. Dom prövar på en ung generation som har hela livet framför sig. Jag känner inte till något annat område inom medicinen där man prövar en behandling på det här viset, sa ’Mika’, som lever med konsekvenserna av en irreversibel hormonbehandling.

Ledende sykehus i Sverige stopper all hormon­behandling av kjønns­forvirrede barn

At Tavistock stenges ned vil nok bli sett på som en stor seier for de kreftene som kjemper for at barn ikke umiddelbart skal få tilgang til hormonbehandling og pubertetsblokker, på grunn av en tilstand som mange anser som mentale, ikke fysiske helseproblemer.

For transaktivistene er dette et stort tilbakeskritt. Disse folkene virker å ha som et mål i seg selv at så mange barn som mulig skal identifisere seg som trans.

Aktivistene stjeler identiteten til sårbare mennesker. Det virker som de kun er interessert i å øke flokken sin ved å sørge for at så mange som mulig tar kjønnsoperasjon.

Psykologispesialist Marit Johanne Bruset har beskrevet behandlingen av barn med kjønnsdysfori som «en av de største medisinske skandalene siden innføringen av lobotomi i 1948».

Undersøkelser viser at 80 til 90 prosent av ungdommer som søker behandling for kjønnsdysfori, finner seg til rette i eget kjønn etter puberteten. Forutsetningen for at dette skal skje, er at de ikke har fått hormonbehandling og pubertetsblokkerende medisin. Av disse er rundt 60-80 prosent homofile.

Men i Norge ruller transtoget videre.

NHS will SHUT its controversial Tavistock transgender clinic for children after damning report warned it was ‘not safe’Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.