Kunstig intelligens (AI) utviklet av Google-avleggeren DeepMind har tatt et gigantisk sprang i retning av å løse en av biologiens største utfordringer – å bestemme et proteins 3D-form ut fra aminosyresekvensen.

Å finne den nøyaktige strukturen til et protein er en kostbar og tidkrevende prosess. Til nu har forskerne bare vært i stand til å studere den eksakte 3D-strukturen til en brøkdel av de kjente proteinene.

I 2007 ble dette beskrevet som et av de viktigste uløste problemene innen moderne vitenskap. 

Livets byggestener

I hver enkelt celle i kroppen finnes store mengder proteiner. De underbygger ikke bare de biologiske prosessene i kroppen, men alle biologiske prosesser i alt levende. 

Det er over 200 millioner kjente proteiner og mange nye oppdages hvert år. Hvert enkelt har en unik 3D-form som bestemmer hvordan det fungerer og hva det gjør.

Proteiner er involvert i stort sett alt som skjer i alt som er levende, inkludert deg selv: Å fordøye mat, gjøre muskler i stand til å trekke seg sammen, flytte oksygen gjennom kroppen, angripe virus og bakterier. Hormonene er laget av proteiner; det samme er håret.

I takketalen for Nobelprisen i kjemi 1972 sa Christian Anfinsen at det i prinsippet burde være mulig å bestemme et proteins tredimensjonale form basert på den endimensjonale strengen av molekyler som utgjør det. 

Men et proteins antall konfigurasjoner er astronomisk. Nu får vi hjelp av kunstig intelligens:

Googles moderselskap Alphabet tilbyr fra idag tilgang til databasen AlphaFold hvor mer enn 200 millioner proteiner er beskrevet – og tilgangen er fri og åpen for alle. 

John Moult ved University of Maryland mener dette er en stor sak:

– På en måte er problemet løst. Evnen til å forutsi proteinstrukturer fra aminosyresekvensen er en stor velsignelse for biovitenskap og medisin. Det vil akselerere forståelsen av cellenes byggestener og muliggjøre raskere og mer avansert utvikling av legemidler.

Jian Peng, professor ved University of Illinois spesialisert innen computerbasert biologi, er begeistret:

– AlphaFold er sannsynligvis det største bidrag fra AI til videnskapen, sier Peng til Nature

Pushmeet Kohli ved DeepMind, sier at selskapet fremdeles står overfor mange utfordringer:

– For eksempel vil vi gjerne finne ut hvordan proteiner oppfører seg og samhandler med andre proteiner. 

Så langt har mer enn 500 000 forskere fra 190 land benyttet AlphaFold til å se over to millioner strukturer.

 
 

 

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.