Expressens kommentator Anna Friberg mener det svenske kvinnelandslaget i fotball er mislykket. De har for få innvandrere på laget. Hun er ikke den første med en slik patetisk vinkling.

Friberg finner det uutholdelig at Allsani fra Kosovo og keeperen Zecira Musovic er de eneste spillerne med utenlandsk bakgrunn på det svenske EM-landslaget. Dette står til stryk, mener Friberg.

For et svensk landslag bestående av svensker? Det kan ikke tåles.

– Att det ser ut som det gör i Sverige kan delvis bero på att unga flickor med utländsk bakgrund inte har samma förutsättningar från hemmet, spekulerer Friberg.

No shit, Sherlock. Har du hørt om sosial kontroll? Hva med tradisjoner? Kjenner du mange dyktige kvinnelige fotballspillere fra Syria, Somalia, Afghanistan og andre muslimske land?

Men det er klubbenes feil, må vite. De er ikke flinke nok til å fange opp multikulturelle fotballkvinner.

Da jeg startet med organisert fotball for 48 år siden måtte jeg ikke fanges opp. Man møtte på trening, med en nervøs klump i magen, og ga alt.

Fotball er en konkurranseidrett og en lagsport. Konkurranseelementet forsøker sosionomklassen å viske ut, de forstår ikke at konkurranse og samarbeid kan gå hånd i hånd.

For at et lag skal vinne i en konkurranse, må spillerne på laget samarbeide. Man må faktisk samarbeide med motstanderne også, ved at man føyer seg etter et sett av felles regler.

Hudfarge er så fullstendig uvesentlig at det er nesten utrolig dumt å fokusere på det.

Men det samme skjedde med det engelske landslaget tidligere i EM, noe som skapte reaksjoner i England.

Samme Friberg, som er så opptatt av at man skal fokusere på ulik hudfarge, blir opprørt når noen fokuserer på spillernes legning.

En del tycks helt sakna spärrar i sitt hat mot de kvinnliga fotbollsspelare som är öppet homo- eller bisexuella. Det heter att det är ”äckligt”, ”onaturligt”, ”en sjukdom” och så fortsätter det på en nivå som inte ens ska nämnas här.

Om själva fotbollen – vad de här spelarna presterar eller inte – bryr sig de här personerna inte mycket om alls.

Friberg er for dum eller marinert i woke til å se sitt eget hykleri. Selvsagt er spillernes legning totalt uinteressant. Det som teller er hvordan de presterer på banen.

Men det samme prinsippet gjelder også for spillernes hudfarge!

Ville Friberg krevd kvotering av heterofile kvinner hvis samtlige spillere var lesbiske? Jeg tviler.

Ville hun klaget sin nød hvis samtlige spillere var innvandrere? Nei, hun hadde trolig hyllet det som et integreringsmessig mirakel.

For at dere skal slippe å skrive det i kommentarfeltet: Hvem klager over manglende etnisk mangfold i omtalen av landslaget i cricket?

U-landslaget i cricket 2018. Foto: Cricketforbundet

Friberg er i siget, hun kjenner den varme godheten komme krypende.

Svensk fotboll behöver bli bättre på att integrera tjejer med utländsk bakgrund, ta tillvara och leta efter nya Asllani.

För vem vill inte ha en sådan världsstjärna i laget?

Fotballens oppgave er ikke «integrering». Samtidig er det en arena som er åpen for alle, og er man god nok blir man akseptert.

Alle spillere og trenere vil ha en verdensstjerne på laget. Det absolutt minst interessante med en fotballspiller er uansett hudfargen.

Her noen eksempler fra norske medier, som er akkurat like håpløse.

Blendahvitt norske herrelag i EM2020
Alle disse blendahvite jentelagene svekker Norge
HERGEIRSSON: – HAR IKKE LYKKES MED INTEGRERING
ET LITT FOR HVITT LANDSLAG

De fleste som har hatt barn i aldersbestemt idrett, og lidd seg gjennom uendelig med timer i diverse dugnader etc. vet at ikke alle folkegrupper er like ivrige til å stille opp og bidra.

Allikevel er det nordmenn som får skylden når andelen med mørkere hudfarge er et sjeldent syn i frivillige verv. Dagsavisen skrev artikkelen Blendahvit idrett i 2021. Idrettspresident Berit Kjøll lovte å «ta ansvar», beskrev det som et «ledelsesproblem».

Kjøll pekte tidsriktig på Black Lives Matter-bevegelsen. Du vet, den rasistiske, voldelige gjengen som blir rasende på de av oss som mener All Lives Matter.

Jeg har et forslag. Det er vel nesten for reaksjonært for disse sarte sjelene, men jeg lar det stå til:

La idretten være åpent for alle, skap gode lag og gode miljøer som fremmer gode prestasjoner og trivsel (ingen motsetning, tvert imot).

La de beste (eller ivrigste i de yngste klassene) spille fra start, la alle delta på sitt nivå, og slutt dette idiotiske fokuset på hudfarge!

Det kan ikke være en kvalifikasjon å være mørk i huden. Det bør heller ikke være en skam, i Norge eller Sverige, å være født med hvit hud.

På banen stiller alle likt. Innsats og talent bør avgjøre. Ingenting annet.

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.