I første halvår av 2021 ble 117 personer henrettet i Iran, ifølge den Oslo-baserte organisasjonen Iran Human Rights (IHR).

Landet har de siste månedene vært preget av landsomfattende protester mot økte kostnader, og IHR har registrert hele 137 henrettelser siden den seneste bølgen av demonstrasjoner startet 7. mai.

– Det er ingen tvil om at det å spre frykt for å motvirke de folkelige demonstrasjonene mot regimet er hovedmålet med disse henrettelsene, sier IHR-grunnlegger Mahmood Amiry-Moghaddam til AFP.

I juni kom FN med en rapport som også viste at antallet henrettelser i Iran øker, basert på tall for de første tre månedene av 2022. I rapporten påpekes det med dyp bekymring at stadig flere henrettes for mindre alvorlige forbrytelser, deriblant narkotikakriminalitet.

– Dødsstraff brukes fremdeles på grunnlag av anklager som ikke er blant de mest alvorlige forbrytelser, og på et vis som er uforenlig med standarden for rettferdig rettergang, sa FNs visekommissær for menneskerettigheter, Nada Al-Nashif da.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.