Statsminister Jonas Gahr Støre møter pressen i Oslo den 25. juni 2022. Foto: Terje Pedersen / NTB.

Dersom masseskytingen i Oslo natt til lørdag var islamistisk terror, må vi være tydelige på at ingen andre enn den som stod bak angrepet, er ansvarlig, sa statsminister Jonas Gahr Støre til pressen lørdag ettermiddag.

NTB siterer statsministeren:

– Så er det viktig for meg å si at dersom dette er islamistisk terror, så vil mange muslimer føle seg utsatt i dag og i tiden fremover. Jeg vet også at mange muslimer i landet vårt er redde og fortvilte. Da er det vårt felles ansvar å gjøre det veldig tydelig at ingen andre enn den eller de som sto bak angrepet, er ansvarlige for det, sa Støre.

Støres uttalelse er nokså vesensforskjellig fra dem han har gitt om terrorangrepet Anders Behring Breivik gjennomførte i regjeringskvartalet og på Utøya den 22. juli 2011.

Noen dager før tiårsmarkeringen av ugjerningene sa Støre til NRK at han hadde til hensikt å «ta et oppgjør med holdningene bak 22. juli».

– Vi har allerede tatt et grundig oppgjør med den fysiske beredskapen. Jeg mener vi må bruke denne tiårsmarkeringen til å si at de holdningene som ledet til handlingene, ikke var en engangssak, sier Støre.

Han viser til at det var de samme høyreekstreme holdningene som lå bak terrorangrepet på New Zealand og angrepet på moskeen i Bærum. Begge hendelsene skjedde i 2019.

Blant tiltakene han så for seg, var å styrke politiets patruljering av nettet på jakt etter hatefulle ytringer.

På dagen ti år etter angrepet gjentok Støre budskapet og sa at det behøvdes et oppgjør med «tankegodset».

Denne dobbeltstandarden fra statsministerens side er nokså skrikende, ikke minst med tanke på det høye antallet islamistiske terrorangrep som har rammet verden de siste tiårene.

Islamske kilder som Koranen formidler «holdninger som leder til handlinger» på en mye klarere måte enn Breivik noen gang var i nærheten av med sitt ultraforvirrede vrangforestillingsunivers, og med de tusenvis av angrepene kan man trygt fastslå at det her i enda mindre grad handler om en «engangssak».

Støre freder altså tankegodset islamismen – og med det også dens mer tålmodige foresatte islam – for ethvert oppgjør. Det spiller ingen rolle om noen andre har puttet ideer i hodet på Zaniar Matapour.

 

Kjøp Hege Storhaugs bok «Islam. Den 11. landeplage» fra Document Forlag her!

 

Kjøp «Den islamske fascismen» av Hamed Abdel-Samad fra Document Forlag her.

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.