Siden starten av Ukraina-krigen har amerikanske myndigheter gitt økonomisk støtte til tre teknologiselskaper som bygger virtuelle private nettverk, vpn, designet for å hjelpe russiske brukere med å omgå statlig sensur, melder Reuters.

Mellom 2015 og 2021 mottok de tre selskapene nthLink, Psiphon og Lantern minst 4,8 millioner dollar fra amerikanske myndigheter, ifølge offentlig tilgjengelige dokumenter. Etter den russiske invasjonen har finansieringen økt med nesten femti prosent for å møte økt etterspørsel fra Russland.

– Med Kremls eskalerende sensur av media har vi sett en ekstraordinær økning i etterspørselen etter disse verktøyene fra russere, sa Laurie Moy, talsmann for United States Agency for Global Media, USAGM.

Russernes bruk av VPN har økt med 452 prosent sammenlignet med uken før krigen brøt ut, ifølge Simon Migliano, forskningssjef i Top10VPN:

– Vi anslår forsiktig at minst seks millioner vpn er blitt installert siden invasjonen.

VPN

Vpn-programvare er en enkel og effektiv måte holde sin identitet privat på internett. Den skjuler enhetens IP-adresse, krypterer dataene dine og dirigerer dem gjennom sikre nettverk slik at du kan surfe på anonymt på nettet – i skjul for selskaper, offentlige etater og potensielle hackere.

 


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.