Storfylket Viken skal oppløses, og politikerne planlegger å gi seg selv svært rause honorarer for å gjøre jobben, selv om det foregår i vanlig arbeidstid. Prisen for å oppløse Viken og returnere til Østfold, Akerhus og Buskerud i 2024, blir høy. Ikke minst fordi politikerne nå foreslår å betale seg selv ekstra for å delta på møter i tre nye utvalg.

Det er snakk om til sammen 87 fylkestingspolitikere som skal sitte i de tre utvalgene, og prislappen er så langt satt til 6 millioner kroner. Med erfaring fra tidligere politisk budsjettering er det vel ingen grunn til å tro at denne prisen ikke vil bli mye høyere.

Det er lønnsomt å være lokalpolitiker i Norge. Kari Sofie Bjørnsen (H) og Ida Ohme Pedersen (FrP), begge fra storfylket Viken, tjente 1,4 millioner hver i 2021, ifølge NRK.

Du har kanskje aldri hørt om disse to? Ikke så rart. Norge er fullt av anonyme lokalpolitikere med sugerør i statskassen.

I mars skrev NRK om møtehonorarer til over 3000 kroner uavhengig av lengden på møtet. Uten å flytte seg en meter fra stolen ble det holdt online møter fra kontor, hjemmekontor og sikkert også gjemmekontor. Det var naturligvis politikerne selv som hadde satt prisen og vilkårene for utbetaling etter slike møter. Fra NRK sakser vi:

Saken «temastrategi internasjonalt arbeid» gir en oversikt over Vikens deltakelse i internasjonale fora. Den er raskt unnagjort, viser det seg.

Fra møtet starter til politikerne vinker «ha det», går det snaut 19 minutter.

– Dette møtet var raskt gjennomført. Men stort sett har næringskomiteens møter vært betydelig lengre enn de minuttene du oppgir, forklarer Pedersen.

Godtgjøringen på 3384 kroner for hvert møte gjelder for alle møter i fylkestinget og underkomiteer. Det opplyser fylkeskommunen til NRK.

NRK har bladd seg gjennom opptakene fra møtene. Eksemplet ovenfor er ikke enestående, og det er absolutt ikke kortest.

Mange lokalpolitikere i Norge tjener mer enn stortingsrepresentantene. Men uten å være i nærheten av samme ansvarsnivå. Dét er det mange som reagerer på.

– Det framstår som utrolig umusikalsk overfor innbyggerne at man skal flotte seg med enda mer i politikerlønn, fnyser Helge André Njåstad, FrPs kommunalpolitiske talsmann.

– Har man 100 prosent godtgjøring for verv i fylkeskommunen, så er det forventet at man må ivareta alle funksjoner og at man ikke skal ha betaling på toppen av dét, mener Njåstad.

Viken-politikerne mener selv at det er riktig at de skal ha ekstra betalt for å gå i disse møtene. De sier at det er en betydelig «mer-innsats».

Rødts gruppeleder Hans Petter de Fine kommenterte:

– Det høres veldig mye ut, og det er ikke sånn vi skal bruke pengene i fylkeskommunen, sier han.

Rune Fredriksen, som er gruppeleder for Arbeiderpartiet, sa at møtethonoraret på 3384 kroner var ment for heldagsmøter. De hadde ikke sett for seg 5 minutter på Teams.

– Reglene er ikke tilpasset den virkeligheten vi bruker dem til, konstaterer Fredriksen.

Her må vi korrigere Fredriksen: Det er politikerne som ikke er tilpasset den virkeligheten vi bruker dem til.

NRK

Kjøp Kents bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.