To organisasjoner vil ha et hastemøte med to statsråder for å sikre at barnevernsbarn med alvorlige psykiske lidelser får den hjelpen de trenger.

– Vi er svært bekymret for dem som har alvorlige psykiske lidelser og plasseres i barnevernets omsorg uten å få god nok oppfølging, sier leder Mimmi Kvisvik i Fellesorganisasjonen, som blant annet organiserer barnevernsansatte.

Sammen med Rådet for psykisk helse ber de om et møte med helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) og barne- og familieminister Kjersti Toppe (Sp) for å finne løsninger på det de kaller systemsvikt.

Bakgrunnen er en sak i Aftenposten om en 18 år gammel jente som tok livet sitt i fjor høst. Hun hadde vært i barnevernets omsorg, og tross en rekke selvmordsforsøk fikk hun ikke varig oppfølging i psykiatrien.

De to organisasjonene ber om en rekke avklaringer, blant annet av ansvarsfordelingen mellom barnevern og psykisk helsevern.

Konklusjonen i en rapport fra Helsetilsynet i 2019 er at det ikke finnes velfungerende tiltak som kan lykkes med å gi disse barna forsvarlig omsorg, og at det mangler tverrfaglig sammensatte tiltak rettet mot denne gruppen.

– Bedre psykisk helseoppfølging i barnevernet har vært et akutt behov i lang tid, og det er derfor nødvendig at det kommer et psykisk helseløft i sektoren, skriver Fellesorganisasjonen og Rådet for psykisk helse i et brev til de to statsrådene.

Les også:

Barnet som mistenkes utsatt for vold i Trøndelag, døde – var omplassert av barnevernet

Kjøp boken til Kjell Skartveit her!


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.