Stillbilde: Rai / YouTube.

Ukraina er ikke rede til å avstå noe territorium for å oppnå fred med Russland, sa Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj torsdag i et 48 minutter langt intervju med journalisten Bruno Vespa under talkshowet «Porta a porta» på den italienske allmennkringkasteren RaiUno.

Vi kommer ikke til å betale med våre territorier for å redde Putins ansikt, russerne må trekke seg ut, sa den ukrainske presidenten ifølge den italienske nyhetsportalen Quotidiano Nazionale, som har gjengitt deler av intervjuet.

Zelenskyj ble nylig oppfattet som om Ukraina kunne vurdere å anerkjenne Krim-halvøya som russisk for å oppnå fred med Russland, men presidenten avviste den muligheten kategorisk overfor Vespa.

Det er heller ikke aktuelt å gi Donbass autonomi, sa Zelenskyj:

«Autonomi til hva?». Russerne «har myrdet og ødelagt, og nå ber de om autonomi? Vi kommer aldri til å innrømme noen autonomi.»

Det er russernes ansvar at det ikke pågår fredsforhandlinger, fortsatte den ukrainske presidenten.

«Saken blir mer komplisert dag for dag, for russerne okkuperer nye landsbyer hver dag. Mange har forlatt hjemmene sine eller er blitt drept av russerne, og det er indikasjoner på tortur.»

Vi har ønsket forhandlinger om en avtale i åtte år, hevder Zelenskyj, og viser med det til tidspunktet for Russlands anneksjon av Krim-halvøya fra Ukraina. Jeg kan snakke med Putin på den betingelse at det ikke stilles noen ultimatum, sier han.

Italias statsminister Mario Draghi sa nylig at ukrainerne har sjansen til å beseire russerne. «Draghi har rett», sier Zelenskyj.

«Vi kan vinne, for vi kjemper for sannheten, og vi står ikke alene.» Det er sant at russernes væpnede styrker «er fire ganger større, og staten deres åtte ganger større, men vi er ti ganger sterkere som personer, for vi kjemper for landet vårt. Den eneste seieren for oss er å få igjen det som er vårt. For dem er det å stjele noe som er andres. Vi står ikke like sterkt, Russland er sterkere, men verden står samlet bak oss, og vi føler at vi skritt for skritt er i ferd med å lykkes.»

Zelenskyj benyttet anledningen til å rose Italia for rollen landet har spilt under Ukraina-krigen, ikke minst tilslutningen til sanksjoner mot Russland.

Den ukrainske presidenten er ikke like begeistret for pave Frans, som under en korsvandring langfredag lot en ukrainsk og en russisk kvinne bære korset – med sine respektive lands flagg.

«Vi kan ikke akseptere bildet av to personer som går ved siden av hverandre med Ukrainas og Russlands flagg, for det russiske flagget er for oss synonymt med okkupasjon. De som dreper oss, gjør det under det flagget.»

 

 

Skaff antistoffer mot woke: Kjøp Roger Scrutons bok her!

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.