EUs president Charles Michel. Foto: Dimitris Papamitsos/Greek Prime Minister’s Office via AP

EU bør konfiskere og selge russiske aktiva som er fryst gjennom sanksjoner, og bruke pengene til å gjenoppbygge Ukraina, sier EU-president Charles Michel.

NTB-AFP forteller om det nye forslaget fra EU-presidenten. Et tilsvarende forslag om at beslaglagte russiske midler bør gå til å reparere ødeleggelsene i Ukraina, er tidligere fremmet i USA.

Det er snakk om store verdier som til nå er beslaglagt fra russere.  Luksusyachter, herregårder, helikoptre, kunst og bankkontoer er blant det som er inndratt fra styrtrike russiske oligarker som omfattes av EUs og USAs sanksjoner.

I begynnelsen av april sa EU at verdier på omkring 30 milliarder euro til nå er frosset, midler som kommer fra sanksjonerte russere og hviterussere.

Spørsmålet har vært hva som videre skal skje med disse midlene. Det har altså EU-presidenten klare tanker om:

– Personlig er jeg helt overbevis om at det er ekstremt viktig å ikke bare fryse verdier, men også å gjøre det mulig å konfiskere midlene og gjøre dem tilgjengelige for gjenoppbyggingen av landet, sier Michel i et intervju med det statlige ukrainske nyhetsbyrået Interfax-Ukraina.

I april anslo den ukrainske regjeringen av det ville koste minst 565 milliarder euro å reparere og gjenoppbygge ødeleggelsene den russiske invasjonen har forårsaket. Dette beløpet vokser seg enda større, etter hvert som krigen fortsetter.

Den russiske krigføringen mot Ukrainia går nå i stor grad ut på å legge byer og infrastruktur i grus,  gjennom omfattende bombardement med artilleri, missiler og flyangrep. Det innebærer at skadene på landet øker for hver dag som går, det samme gjør kostnadene for en gjenoppbygging.

Det har enda ikke vært drøftet i internasjonale fora i hvilken grad Russland skal betale for de skader landet har påført sin nabo Ukraina.

Etter den andre verdenskrig måtte Tyskland betale store erstatninger til land de hadde ført krig mot, ikke minst til daværende Sovjet. Dette var et resultat av en avtale mellom de allierte landene under Jalta-konferansen.

Råmaterialer og varer som kull og stål ble fra 1945 hentet ut av Tyskland. Det gikk så langt som til at jernbane, industri og annet som fortsatt fantes av verdier i Hitlers knuste rike, faktisk ble demontert og overført til andre land.

Tanken var at det skulle koste å gå til angrepskrig mot andre land. Denne praksisen har imidlertid i liten grad vært videreført i forbindelse med andre kriger rundt om i verden siden.

Les også: 

Zelenskyj ba Sverige være med på gjenoppbyggingen av Ukraina

Bestill gode bøker fra Document forlag:

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Kjøp Ruud Koopmans’ bok her!

Vi setter stor pris på et bidrag til vårt arbeid, bruk Vipps eller konto:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.