Den europeiske sentralbankens hovedkvarter i Frankfurt 24. februar 2022. Foto: Michael Probst / AP / NTB.

Den europeiske sentralbanken (ESB) erkjente i en meddelelse torsdag at dens prognoser for inflasjonen i eurosonen lenge har vært for lave.

Ifølge ESB har faren for inflasjon vært undervurdert først og fremst på grunn av den eksepsjonelle stigningen i energiprisene, men også flaskehalser i leveringskjedene og en raskere økonomisk vekst enn ventet etter pandemien, skriver Financial Times.

Sentralbankens erkjennelse kommer etter at inflasjonen i eurosonen nådde rekordnivået 7,4 prosent i mars etter å ha steget jevnt og trutt siden fjerde kvartal av 2020.

Gjentatte prognoser det siste året (lyserød, turkis, grønn, lyseblå og brun kurve) har hele tiden spådd at inflasjonen ville være snarlig forbigående og vende tilbake i nærheten av inflasjonsmålet på 2 prosent, men den reelle inflasjonen (mørkeblå kurve) har økt mer hver gang:

Grafikk: Financial Times.

Den manglende treffsikkerheten har utløst skarp kritikk, også internt hos ESB.

Sentralbanken opplyser at den forsøker å lære av sine feil og forbedre modellene for inflasjonsprognoser, men legger til at det vil bli svært krevende å forutsi inflasjonen i det korte løp, ikke minst på grunn av Ukraina-krigen.

Det er prisutviklingen på energimarkedet og konsekvensene av den som har gjort ESBs prognoser til skamme:

Wholesale gas increased more than six times in the year to the fourth quarter of last year, while wholesale electricity prices rose almost fivefold in the same period. “The exceptional increase in energy prices was largely unanticipated by market participants,” it said, adding that its assumptions were set “according to market-based futures”.

The impact of wholesale energy prices on consumer markets had come much quicker than it expected too. “For electricity, wholesale prices were passed on to consumers almost immediately in some countries, despite this pass-through historically having taken three to twelve months,” it said.

ESB forsvarer seg med at andre institusjoner og prognosemakere har gjort de samme feilene. Den amerikanske sentralbanken Federal Reserve sluttet imidlertid allerede i november å omtale inflasjonen som forbigående, og har da også i motsetning til ESB hevet rentene, opplyser Financial Times.

 

 

Kjøp Kents bok her!

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.