Otto Friedrich Theodor von Möller (1812–1874).
Olje på lerret, 59 x 47 cm, Tretjakov-galleriet, Moskva.

Den portretterte er den ukrainske forfatter Nikolaj Vasiljevitsj Gogol (1809-1852), særlig kjent for sine satiriske fremstillinger av tsar-tidens russiske byråkrati, i bøker som Døde sjeler og komedien Revisoren – alt sammen skrevet på russisk. Man kan mistenke at makthaverne rett og slett ikke forsto hvor bitende hans satirer var.

Portrettet er en kopi (replikk) utført av kunstneren etter originalen, som var bestilt av dikterens mor, og utført i Roma i 1841. I 1919 ble det overført til det lokalhistoriske muséet i Poltava. Originalbildet forsvant en gang under den tyske okkupasjonen i 1941, og har ikke kommet til rette.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.