Høyre bør ta en ledende rolle i en ny, norsk EU-debatt. Dette mener et flertall på partiets landsmøte. Forslaget fra Oslo og Vestland Høyre ble vedtatt med 193 mot 99 stemmer.

Dermed trosset landsmøte redaksjonskomiteen og også partileder Erna Solberg, som har gitt uttrykk for at tiden ikke er inne for EU-debatt ennå.

– Situasjonen viser mer enn noen gang hvor viktig det er at demokratiene i Europa står samlet i forsvar for grunnleggende verdier. Dette har nå ført til at flere tar til orde for en ny debatt om Norges forhold til Europa. Høyre mener at norsk EU-medlemskap nå er blitt viktigere enn noen gang og vil innta en ledende rolle i en ny norsk EU-debatt, sto det i resolusjonsteksten som ble vedtatt.

Solberg er også EU-tilhenger, men mener tidspunktet for en ny EU-debatt er feil.

– Å begynne med det når det bare er 30 prosent av det norske folk som er for, det er bortkastet energi, sa Solberg.

– Vi er for EU-medlemskap i Høyre, men spørsmålet er timingen.

Stortingsrepresentant og leder i Europabevegelsen, Heidi Nordby Lunde, var fornøyd med avstemningen.

– Det kan ikke være Oslos byrådsleder Raymond Johansen som leder an i EU-debatten, sa Nordby.

Raymond Johansen vil ha en ny EU-debatt

Dermed følger Høyre opp flere andre ledende politikere, som har brukt krigen i Ukraina som påskudd til å starte opp en ny EU-debatt.

I tillegg til Raymond Johansen (Ap) og nå Høyres landsmøte, har også Venstres leder Guri Melby åpnet for en ny EU-debatt.

– Det er for eksempel EU som leder an når det gjelder sanksjoner og våpenleveranser til Ukraina. At vi ikke er med der disse avgjørelsene blir tatt, mener jeg er veldig problematisk, sa Melby i mars.

Klimaminister og tidligere direktør i World Economic Forum, Espen Barth Eide (Ap), ønsker også at Norge knytter seg nærmere til EU, ved å bli en del av EUs klimaklubb.

Barth Eide vil at Norge skal bli med i EUs klimaklubb

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.