Brannfolk prøver å redde liv etter russiske angrep mot boligområder. AP Photo/Vadim Ghirda

Ifølge det britiske forsvarsdepartementet har Ukraina fortsatt et effektivt forsvar av sitt luftrom. Det beskrives som en viktig grunn til at invasjonen har hatt så liten fremgang.

NTB skriver om saken, og beretter at det ukrainske luftforsvaret fortsetter å forsvare ukrainsk luftrom på en effektiv måte. Russland klarer dermed ikke å sikre seg den kontrollen de trenger for å knekke motstanden mot invasjonen.

I en ny etterretningsoppdatering fra det britiske forsvarsdepartementet heter det at Russland «ikke har klart å få kontroll over luften og er i stor grad avhengig av avstandsvåpen» avfyrt fra russisk luftrom.

Bruken av hypersoniske raketter mot mål inne i Ukraina kan tyde på at dette er tilfelle.

Document omtalte nylig disse rakettene (se link til sak nederst i artikkelen):

Russland har for første gang benyttet hyper­soniske raketter av Kinzhal-typen i Ukraina-krigen med sikte på å ødelegge et under­jordisk våpen­lager, hevder det russiske forsvars­departementet i en meddelelse lørdag.

Ukrainske myndigheter har ikke bekreftet saken, skriver Bloomberg.

Bruken av hypersoniske raketter, som kan utstyres med atomvåpen og avfyres fra fly, markerer en opptrapping fra russisk side – både militært og psykologisk.

Det britiske forsvarsdepartementet mener manglende luftherredømme er en stor hindring for videre russisk fremgang i invasjonen av nabolandet:

– Å få kontroll over luftrommet var et av Russlands hovedmål for de første dagene av konflikten, og deres manglende evne til å gjøre det har betydelig dempet deres operasjonelle framgang, skriver departementet på Twitter.

Les mer om bruken av hypersoniske raketter:

Russland hevder å ha brukt hyper­soniske raketter i Ukraina

Bestill gode bøker fra Document forlag:

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!


Vi setter stor pris på et bidrag til vårt arbeid, bruk Vipps eller konto:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.