Et stillbilde fra russisk TV den 1. mars 2018 viser et russisk kampfly av typen MiG-31 som tester en ny hypersonisk rakett av typen Kinzhal på ukjent sted. Stillbilde: RU-RTR via AP / NTB.

Russland har for første gang benyttet hyper­soniske raketter av Kinzhal-typen i Ukraina-krigen med sikte på å ødelegge et under­jordisk våpen­lager, hevder det russiske forsvars­departementet i en meddelelse lørdag.

Ukrainske myndigheter har ikke bekreftet saken, skriver Bloomberg.

Bruken av hypersoniske raketter, som kan utstyres med atomvåpen og avfyres fra fly, markerer en opptrapping fra russisk side – både militært og psykologisk.

The Kinzhal, which can carry conventional or nuclear warheads, flies 10 times faster than the speed of sound, or more than 2 miles per second, President Vladimir Putin said when he announced the system in an annual state-of-the-nation address in 2018.

Både Russland og Kina ligger langt fremme i utviklingen av hypersoniske våpen, og selv om USA utvilsomt utvikler teknologi med sikte på å kunne skyte dem ned, er det uklart om dette overhodet er mulig i øyeblikket.

De hypersoniske rakettene som skal ha vært brukt i Ukraina, har en rekkevidde på 2000 kilometer, opplyser etterretningskorrespondent Guido Olimpio i Corriere della Sera.

Kunngjøringen fra det russiske forsvarsdepartementet kan tjene til å fortelle omverdenen at Russland er rede til å bruke alle midler, skriver Olimpio.

 

Kjøp Kents bok her!

 

Kjøp Alf R. Jacobsens sensasjonelle «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

 

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.