Portugisiske myndigheter innførte med virkning fra november i fjor en ordning med refusjon av utgifter til bensin/diesel på ti eurocent pr. liter med grense oppad på femti liter. Denne grensen blir hevet til tyve euro.

Finansminister João Leão kunngjorde dette i går sammen med miljøvernminister João Pedro Matos Fernandes, og understreket at økningen av autovoucher-rabatten på 20 euro for mars måned er et «ekstraordinært» tiltak.

– Det er en enkel og rask måte å hjelpe familier på, sa finansministeren.

Autovoucher er ett av flere tiltak fra den portugisiske regjeringen som tar sikte på å dempe virkningen av midlertidig økte drivstoffpriser. Myndighetene forventet ved innføringen av systemet at den oppadgående trenden på drivstoff ville være midlertidig.

Autovoucher ble lansert i begynnelsen av november og besto av en refusjon på ti eurocent pr. liter opp til grensen på 50 liter drivstoff pr. måned, altså tilsvarende fem euro.

Støtten på 20 euro pr. måned vil i mars tilsvare en rabatt på 20 cent pr. liter ved fylling av 50 liter/måned; fyller du 100 liter pr. måned, synker gjennomsnittlig rabatt til 10 cent, ettersom du uansett bare er kvalifisert til maksimalt beløp; fyller du for 20 euro, får du refundert 20 euro – og altså gratis bensin.

Gjennomsnittlig utsalgspris på 95 oktan blyfri i Portugal var i januar 1,762 euro pr. liter eller 17,18 kroner. I dag passerte den for første gang to euro i kystbyen Cascais, like vest for Lisboa.

Autovoucheren har nesten 1,6 millioner mottakere, og staten har så langt ført 26 millioner euro direkte tilbake til brukernes bankkontoer.

95 oktan blyfri passerte i dag for første gang to euro i Cascais, Portugal. Foto: Arnt Jensvoll

 

Les også:

USA forbyr import av russisk olje. Oljeprisen opp

The Portugal News: Money back on fuel raised to €20

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Kjøp «Politisk kitsch» av Alexander Grau her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.