Lønnsforskjellene i Norge minker, men fortsatt har kvinner og menn ulik lønn, viser gjennomsnittsberegninger. Men Statistisk Sentralbyrå (SSB) mener forskjellene «i stor grad forklares ved at det er langt flere menn enn kvinner blant dem med aller høyest lønn».

Kvinners lønn utgjorde i gjennomsnitt 87,9 prosent av menns lønn i 2021. Det er en litt mindre ulikhet enn i 2001, da kvinner i gjennomsnitt hadde 83,3 prosent av menns lønn.

Denne forskjellen gir imidlertid ikke et riktig bilde av reelle lønnsforskjeller, basert på kjønn. I tillegg til at det finnes flere menn i toppstillinger med god lønn, jobber også flere kvinner deltid, og gjerne i offentlig sektor. SSB forklarer videre:

Dette kan vi illustrere ved å se på hva som skjer dersom vi tar vekk de ti prosent høyeste lønningene fra fordelingen, uavhengig av kjønn. Ettersom det er flest menn blant de ti prosent høyeste lønningene, er det også menns gjennomsnittslønn som påvirkes mest. Når vi holder disse lønningene utenfor, reduseres lønnsgapet fra 87,9 prosent til 96,2 prosent.

Sagt på en annen måte: Når vi fjerner de ti prosent høyeste lønningene, synker gjennomsnittslønnen til menn betraktelig, mens den ikke gjør det for kvinner. Blant jobbene med de ti prosent høyeste lønningene er det i underkant av 30 prosent kvinner. Det er dermed for få kvinner i toppen av fordelingen til at det drar gjennomsnittet opp like mye som det gjør for menn.

Andre utregningsmåter gir andre svar:

Måler vi lønnsgapet ut fra medianlønn, har kvinner 94,1 prosent av menns lønn. Det er altså et betydelig mindre lønnsgap enn når vi bruker gjennomsnitt som mål.

Segregering i arbeidsmarkedet spiller også inn, skriver SSB. Nesten 70 prosent av alle som jobber i offentlig sektor, er kvinner, mens over 60 prosent i privat sektor er menn.

Slik kan lønnsforskjellen mellom kvinner og menn forklares (SSB)

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.