NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg. Foto: AP Photo/Olivier Matthys

Norsk Nato-medlemskap er mer solid forankret enn noensinne. Ifølge en ny meningsmåling svarer nesten alle de spurte ja til medlemskapet.

NTB melder om saken, og forteller at det i den nylige Kantar-målingen for TV2 kun er 4,4 prosent som mener at Norge burde melde seg ut. Et helt overveldende flertall vil at Norge skal være en del av alliansen.

– Det er et fantastisk tall. Det viser at det er et sterkt samhold. Vi er avhengig av å være et fellesskap, som vi er ved å være med i Nato, sier forsvarsminister Odd Roger Enoksen (Sp) til TV 2.

Norge har vært medlem siden Nato ble etablert i 1949, og det har i perioder vært en viss turbulens omkring medlemskapet. Men per i dag virker det svært solid forankret i folket.

Kun to stortingspartier ønsker å melde Norge ut av Nato, nemlig Rødt og SV. De to partiene har imidlertid en samlet oppslutning på nær 20 prosent i nylige målinger.

Det innebærer at disse partiene er i utakt med et flertall av sine velgere i dette svært sentrale spørsmålet i norsk politikk.

Det kan også se ut til at de to partienes velgere kan være i prosess med å finne seg et nytt parti i nær fremtid dersom ikke SV og Rødt endrer syn på Nato.

Men alt internasjonalt samarbeid er ikke like populært blant norske velgere.

Spørreundersøkelsen viser også at kun 26,1 prosent av de spurte mener at Norge burde søke EU-medlemskap. 73,9 prosent mener at dette er en dårlig ide.

Gode bøker fra Document forlag:

Kjøp Kents bok her!

Kjøp Ruud Koopmans’ bok her!

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!


Vi setter stor pris på et bidrag til vårt arbeid, bruk Vipps eller konto:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.