En 20-årig mann må i dag stille i Vestre Finnmark tingrett, tiltalt for å ha voldtatt en kvinne i 90-årene på en omsorgsinstitusjon i Alta.

Mannen skal ha voldtatt kvinnen midt på natten. Kvinnen var skrøpelig og ute av stand til å gjøre motstand. Hun har blant annet sterkt redusert språk, mangler bevegelighet i deler av kroppen og er totalt pleietrengende, ifølge tiltalen.

Etter hva Document erfarer, var «Mohamad» (ikke hans virkelige navn) på jobb for omsorgsinstitusjonen da overgrepet skal ha skjedd, ifølge tiltalen klokken 3 om natten 8. mai i fjor.

La lokk på saken

Alta kommune la umiddelbart lokk på saken, som ikke ble kjent for offentligheten før like før jul, da Altaposten omtalte den etter at det var tatt ut tiltale. Også Dagbladet skrev sak, og VG laget en kort notis.

Ingen omtaler den tiltaltes etnisitet, men etter navnet å dømme, har han bakgrunn fra Afghanistan.

Mohamad er tiltalt etter straffeloven § 292, jf. § 291, for å ha voldtatt «noen som var bevisstløs eller av andre grunner ute av stand til å motsette seg handlingen», og risikerer opptil 15 års fengsel.

«Totalt pleietrengende»

Kvinnen var «på grunn av svekket helsetilstand [..] ute avstand til å motsette seg handlingen. Hun har blant annet sterkt redusert språk, mangler bevegelighet i deler av kroppen og er totalt pleietrengende,» heter det i tiltalen, som ble tatt ut av statsadvokat Trude Kvanli ved Troms og Finnmark statsadvokatembeter 14. desember.

– Dette er en veldig alvorlig tiltale, både med tanke på hva som skal ha vært gjort, og at det skal ha skjedd på et sted der hun absolutt skulle føle seg trygg, sier fornærmedes bistandsadvokat Line Hammari til Dagbladet.

– Det framkommer jo av tiltalen hvor forsvarsløs hun er, legger hun til.

Tilregnelighet blir tema

På grunn av tvil om tiltaltes psykiske helse har det ikke vært tatt stilling til spørsmålet om straffskyld, forteller Mohamads forsvarer Augund Martin Krogh. Tiltalte har gjennomgått full judisiell observasjon, ifølge Krogh, som imidlertid ikke vil si hva rapporten konkluderer med.

En judisiell oberservasjon innebærer at sakkyndige vurderer hvorvidt tiltalte er strafferettslig tilregnelig eller ikke. Statsadvokat Kvanli bekrefter at tilregnelighet blir et tema under rettssaken.

Kvanli sier til Dagbladet at det er «en relasjon mellom tiltalte og fornærmede», men ønsker ikke å utdype hvilken relasjon det er snakk om. Etter hva Document erfarer, innebærer «relasjonen» at Mohamad jobbet ved omsorgsinstitusjonen hvor fornærmede bodde.

 

Skaff antistoffer mot woke: Kjøp Roger Scrutons bok her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.