Flere titalls demonstranter er drept av sikkerhetsstyrker i den kasakhstanske byen Almaty. Helsemyndighetene melder om over 1.000 skadde.

Sikkerhetsstyrker i Kasakhstan drepte et titalls demonstranter da de forsøkte å storme offentlige bygg i Almaty, opplyste politiet i byen torsdag.

– Ekstremistiske styrker forsøkte å angripe et administrasjonsbygg og politistasjonen i Almaty. Flere dusin angripere ble eliminert, sa talsperson Saltanat Azirbek ifølge nyhetsbyråene Interfax, Tass og Ria Novosti.

Videoer i sosiale medier viser plyndrede butikker, bygninger i brann, skudd fra automatvåpen og innbyggere som skriker av frykt.

Over 1.000 skadde

Kasakhstans helsedepartement melder at over 1.000 mennesker er skadd i løpet av de siste dagenes uro.

– Mer enn 1.000 mennesker er skadd i kjølvannet av uro i forskjellige regioner av Kasakhstan. Nær 400 av dem er på sykehus, og 62 personer får intensivbehandling, sier visehelseminister Azhar Guiniyat ifølge de russiske nyhetsbyråene Tass og Interfax.

Den autoritære presidenten Kasym-Jomart Tokayevs gjentatte oppfordringer om å bevare roen har blitt ignorert. Tidlig torsdag sa presidenten i en TV-sendt tale at han har bedt den russisk-ledede sikkerhetsalliansen CTSO om hjelp til å bekjempe det han kaller «terroristgrupper» som har «fått omfattende opplæring i utlandet».

Den kollektive sikkerhetspakten CSTO er en militær allianse mellom Russland, Hviterussland, Armenia, Kasakhstan, Kirgisistan og Tadsjikistan.

Russiske soldater på plass

CTSO opplyste torsdag morgen at de hadde sendt soldater til landet.

– Fredsbevarende styrker fra CTSO er sendt til Kasakhstan for en avgrenset tidsperiode for å normalisere situasjonen, heter det i en uttalelse fra organisasjonens sekretariat.

Ifølge uttalelsen er det soldater fra Russland, Hviterussland, Armenia, Tadsjikistan og Kirgisistan som er sendt til Kasakhstan.

I uttalelsen spesifiseres det ikke hvor mange soldater som er sendt, men de russiske styrkene inkluderer fallskjermsoldater, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

– Deres oppdrag er å beskytte viktige statlige og militære fasiliteter og bistå politistyrkene med å stabilisere situasjonen.

Soldatene er allerede i gang med oppdraget, heter det i uttalelsen.

Les også:

Demonstranter stormer offentlige bygg i Kasakhstan i protest mot høye energipriser

Kjøp Alf R. Jacobsens sensasjonelle «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

 

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.