Nederland vil stanse støtten til den palestinske jordbrukerorganisasjonen UAWC på grunn av «individuelle forbindelser» til Folkefronten for Palestinas frigjøring (PFLP). Norge støtter gruppen.

PFLP har blitt gitt skylda for et angrep på den okkuperte Vestbredden i 2019, der en israelsk kvinne ble drept. UAWC, kort for Union of Agricultural Work Committees, er også en av de seks menneskerettsgruppene som Israel terrorstemplet i oktober.

Alle anklages for å ha finansiert PFLP, som er en liten sekulær, venstreorientert bevegelse som har både et politisk parti og en væpnet fløy som har utført angrep mot israelere. PFLP sto bak en rekke flykapringer på 1970-tallet og er listet som en terrororganisasjon av både Israel og flere vestlige land.

«De individuelle forbindelsene mellom UAWC og PFLP, og mangelen på åpenhet om dette emnet fra UAWC», er grunnene til å stanse finansieringen, skriver den nederlandske regjeringen i et brev til nasjonalforsamlingen etter en granskning av organisasjonen.

Det er imidlertid ikke avdekket «organisatoriske bånd mellom UAWC og PFLP», ei heller «flyt av midler mellom UAWC og PFLP», legger regjeringen til. Jordbrukerorganisasjonen, som jobber med små jordbrukere og har fått støtte fra Nederland siden 2007, sier den er «sjokkert og trist» over avgjørelsen.

– Helt fra starten av var denne etterforskningen politisk motivert, og den kom etter press fra den israelske regjeringen, heter det i en uttalelse.

Israel anklager PFLP for å stå bak et bombeangrep i september 2019, der en ung, israelsk kvinne ble drept. To menn, som ble pågrepet og mistenkt for å være innblandet, jobbet for UAWC. De er fortsatt under etterforskning.

Da organisasjonen var blant seks som ble terrorstemplet av Israel i oktober, omtalte utenriksdepartementet det som overraskende.

– Vi tar beskyldningene på største alvor, og det har vi gjort før også, men vi har ingen indikasjoner på at de organisasjonene som Norge støtter, har vært involvert i noe terrorvirksomhet, sa statssekretær Henrik Thune (Ap) i UD til NTB den gang. Norge støtter også to av de andre gruppene.

Les også:

UD overrasket over Israels terrorstempling av menneskerettsgrupper

Kjøp Alf R. Jacobsens sensasjonelle «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

 

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.