Innføringen av koronapass i Tromsø utsettes. Det ble klart etter et møte i formannskapet som nylig er avsluttet. Dette må anses som et nederlag for ordfører Gunnar Wilhelmsen (Ap).

Det var på forhånd klart at både kommunedirektør Stig Tore Johnsen og kommuneoverlege Kathrine Kristoffersen frarådet at ordningen innføres nå.

Les også: Kommunedirektøren i Tromsø ber formannskapet si nei til bruk av koronapass

I innstillingen formannskapet skulle ta stilling til, står det følgende:

«Kommunedirektøren har vurdert innføring av lokalt koronasertifikat, men på grunn av smittevernfaglige og sterke personvernhensyn, kan dette ikke anbefales innført på nåværende tidspunkt.»

Flertallet i formannskapet, ved Ap, SV, Sp og MDG, stemte for å utsette innføringen av koronapass.

Ordføreren mener det er merkelig at det skal ta så lang tid å finne løsninger. FHI uttalte mandag at de så på løsninger slik at kommuner kunne ta koronapass i bruk i løpet av kort tid. Men Wilhelmsen måtte innse at de tekniske løsningene ikke var på plass, noe som kunne gå ut over personvernet.

– Hvis vi skulle innført det nå, hadde vi måttet bruke den løsningen som er brukt på grenseovergangene. Den ivaretar ikke personvernet. I andre land har de innført det slik at hvis du scanner QR-koden, får du grønt eller rødt, sier han til VG.

FrP reagerer

FrPs Bjørn-Gunnar Jørgensen reagerer kraftig på snuoperasjonen, og er kritisk til hvordan ordføreren har behandlet saken.

– Ordføreren har gått ut i samtlige nyhetssendinger som kryper og går og uttalt at han vil at Tromsø skal være en pilotkommune for coronapass, og så er administrasjonens innstilling nå likevel negativ.

Han er også kritisk til at sakspapirene ble sent tilgjengelige.

– Det er ikke forsvarlig å drive på denne måten. Dette er et stressmoment ut av en annen verden, og er totalt uakseptabelt, sier Jørgensen.

– Makan til mageplask!

Men Ap-ordføreren møtes med forståelse fra partikollega Jarle Heitmann, som sier Tromsø kommune ikke har noe annet valg enn å forholde seg til de nasjonale myndighetene.

Personvernet forhindret innføring av koronapass i første omgang, men Wilhelmsen har ikke gitt opp. Han vil nå forsøke å finne en løsning som ivaretar personvernet skikkelig, i samarbeid med reiseliv, næringsliv og kulturlivet.

Wilhelmsen håper at ny teknologi vil komme på plass fra nasjonalt hold om kort tid.

– Hvor lang tid dette er snakk om, gjenstår å se.

VG: Full krangel om coronapass i Tromsø: − Makan til mageplask! 

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

&nbsp

;

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.