Vil gi enda mer: Utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap). Foto: Terje Bendiksby / NTB

Norge vi øke bidraget til FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger (UNRWA) for i år og neste år. Det nevnes ikke hvordan midlene skal sikres mot den massive korrupsjonen i området.

De rødgrønne er nå på plass i regjeringskontorene, til glede for blant annet bistandsmottakere i de palestinske områdene.

Nettopp støtte til palestinerne har lenge vært en hjertesak for Norges nye utenriksminister Anniken Huitfeldt. Hun har ikke vært mange ukene i jobben før hun vil øke pengestrømmen fra Norge til nettopp palestinerne.

Denne økningen ble varslet av statssekretær Henrik Thune i Utenriksdepartementet på en høynivåkonferanse i Brussel tirsdag, opplyser NTB.

– UNRWA spiller en avgjørende rolle for å ivareta de palestinske flyktningenes grunnleggende behov og rettigheter og er også viktig for stabilitet. Samtidig er UNRWA er kritisk underfinansiert. Vi vil derfor øke støtten, sier utenriksminister Anniken Huitfeldt.

Hun berører ikke den massive kritikken som er kommet mot systematisk korrupsjon og misbruk av de vestlige midler som pøses inn i disse områdene. Document har omtalt korrupsjonsproblemene blant annet her, og skrev:

På tross av omfattende avsløringer av korrupsjon og støtte til terroristorganisasjoner er det ingenting som i dag tyder på at den norske og vestlige støtten til denne virksomheten kommer til å avta.  Det politiske problemet er at den ekstreme skandalen norske og andre vestlige politikere har skapt i Midtøsten med sin finansiering av terroristorganisasjoner er for stor til at den kan innrømmes uten uutholdelige konsekvenser.  Ikke engang Riksrevisjonen kan ventes å være tilbøyelig til å ha et kritisk blikk på tilstanden.  Riksrevisoren har jo selv i sin tid på Stortinget vært med på å sette systemet i gang.

Internasjonalt har det vært massiv kritikk mot måten UNRWA drives på, og det handler ikke bare om omfattende korrupsjon. The Washington Post beskriver ( i 2019) en organisasjon som preges av maktmisbruk, sextrakassering og nepotisme.

This summer, the top management of the U.N. Relief and Works Agency for Palestine Refugees in the Near East (UNRWA) were accused of serious abuses of power, including sexual misconduct, nepotism, bullying and retaliation, skrev The Washington Post blant annet, i en svært kritisk artikkel.

Men her er det uansett plass til flere norske bidrag, betenkelighetene omkring de palestinske mottakerne og deres hjelpere i UNRWA ser ikke ut til å ha gjort redusert norsk giverglede. Regjeringen har så langt i år gitt 217 millioner kroner til UNRWA.

Størrelsen på økningen som nå er varslet, vil bli bestemt i desember. Den rødgrønne regjeringen har ikke opplyst hva økningen i støtte til de korrupsjonsanklagede palestinerne og det nesten like sterkt kritiserte UNRWA vil gå på bekostning av. Gir man mer til noe, blir det som kjent mindre til noe annet.

For ytterligere dybdeinformasjon om tematikken, les også denne saken: 

Fortsatt finansiering av terror og fornedrelse?

 

Bestill gode bøker til jul:  

Kjøp Prosessen mot Israel fra Document Forlag!

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.