Bangladesh har hatt islam som statsreligion i flere tiår, men etter en rekke angrep på landets hindu-minoritet, ønsker det statsbærende partiet nå å vende tilbake til den sekulære konstitusjonen av 1972. Hensikten er å gi radikale islamister motbør.

Forslaget om å fjerne islam som statsreligion ble nylig fremmet av partiet Awami League, som kontrollerer 280 av 300 seter i nasjonalforsamlingen. Man regner derfor med at forslaget vil gå gjennom, selv om myndighetene forventer at forslaget vil provosere til mer vold fra islamister.

Taking the radical Islamist challenge head-on, Bangladesh Prime Minister Sheikh Hasina’s government has decided to revert to its 1972 Constitution offered by Bangabandhu Sheikh Mujibur Rehman. […] If the move comes into effect, Islam will no longer be the state religion of the Muslim majority country. […] But it is likely to provoke more Islamist radical violence similar to recent attacks that have left five Hindus and four Muslims dead.

Murad’s assertions came on a day when Bangladesh was battling a spurt of Islamist radical violence against Hindu temples and Durga Puja pandals. […] Five Hindus have died and scores of temples and pandals have been vandalised in the last two days. Four Muslim rioters were also killed in police firing at Chandpur when they tried to attack the temples.

Et av verdens lengste grensegjerder går forøvrig mellom India og Bangladesh, og skiller hinduer fra muslimer. Gjerdet er over 4.000 kilometer langt.

Bangladesh to be secular, will revert to 1972 Constitution: Hasina govt minister after attacks on Hindus

Kjøp «Den islamske fascismen» av Hamed Abdel-Samad fra Document Forlag her.

Kjøp Ruud Koopmans’ bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.