Når et system overbelastes, vil det bryte sammen og erstattes av et nytt. Et rettssamfunn som ikke klarer belastningen med lovløshet, vil bli erstattet av noe som kanskje bare er et rettssamfunn i navnet. Sverige er på vei til å bli et historisk «fall».

Politiet i Stockholm har 250 mistenkte mordetterforskninger liggende. Det er så mange at det «aldri» vil finnes ressurser nok til å løse dem. I stedet blir det flere «tilfeller», og haugen av uløste saker vokser.

När dödsskjutningarna fortsätter samlas mordutredningar på hög. Totalt finns över 250 öppna utredningar om misstänkta mord bara i Stockholm. Bristen på it-forensiker som samlar bevis i mobiltelefoner och datorer pekas ut som ett problem.

Drapsetterforskninger krever store ressurser. De tar tid. Politiet mangler begge deler. Det demoraliserer. Dessuten har den en ledelse som ikke fortjener navnet.

Tar man med mordforsøk, stiger tallet til 400 uløste saker bare i Stockholm.

Det finns strax över 400 öppna utredningar om mord och mordförsök bara i Stockholm, varav 252 gäller ett misstänkt fullbordat mord, enligt nya siffror som SvD tagit del av.

Det arbetas inte aktivt med alla fall – det äldsta går tillbaka till 1985.

400 mennesker er mange. De gir et perspektiv på enkelthistoriene:

I fredags kväll sköts ännu en ung man ihjäl. Mordet inträffade i Fittja söder om Stockholm, vid en lekplats på en innergård. Jakten på gärningsmännen pågår.

Det er ikke bare mennesker som dør. Det er samfunnet som skytes i filler.

Vold på et slikt nivå overstiger politiets kapasitet i et sivilt samfunn. Sverige er ikke der lenger. Det venter noe helt annet.

Förundersökningar om mord med skjutvapen har blivit fler och uppgår nu till 131 öppna fall i Stockholm. De svårutredda gängmorden står för en betydande del av ökningen.

Politets ressurser strekker ikke til og må kannibalisere:

SvD har talat med flera av polisens utredare inom grova brott. De beskriver en situation där anställda plockas från olika enheter för att «släcka bränder».

– Tidigare kunde vi ha 15 personer i en utredning. Alla de 15 hade erfarenhet och specialistkompetens. Nu kanske vi är lika många, men kollegorna har mindre erfarenhet och är inte specialiserade, säger en utredare.

Likevel har politiet ansettelsesstopp. Beskjeden fra myndighetene kunne ikke vært tydeligere: Vi bryr oss ikke.

Alle vet at rettsteknikere spiller en nøkkelrolle i å samle bevis. Særlig it-forensikere (forensiker = rettsmedisiner). Det er så stor manko på dem at etterforskerne må vente tre måneder før en telefon eller datamaskin er analysert. Det gir gjerningsmennene forsprang.

Et drap krever mellom 300–500 vitneforklaringer. Det tar tid.

Samtidig er kriminaliteten blitt hardere. På ti år er det blitt vanskeligere å knekke de involverte: Hverken vitner eller mistenkte vil snakke.

Til syvende og sist koker ansvaret ned til den politiske ledelsen. Riksdagen, regjeringen, partiene. De har fått mange advarsler.

 

252 öppna mordfall: ”Extremt kämpigt”

 

Skaff antistoffer mot woke: Kjøp Roger Scrutons bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.