Danske myndigheter har holdt tilbake et russisk forskningsfartøy og tatt beslag i dokumentene om bord, skriver danske medier.

Et russisk marinefartøy ankom torsdag kveld Skagen, der det russiske forskningsfartøyet Akademik Ioffe har blitt holdt tilbake siden mandag, ifølge den danske TV-kanalen TV Nord.

Den russiske ambassaden i København skriver på Facebook at forskningsfartøyet ble holdt tilbake da det la til kai i Skagen for å fylle drivstoff.

Det danske utenriksdepartementet opplyser til nyhetsbyrået Ritzau at de er kjent med saken og at de er i kontakt med den russiske ambassaden.

Det danske forsvaret vil ifølge Ritzau ikke uttale seg om det russiske marinefartøyet, som ifølge TV Nord seiler stille rundt forskningsskipet med slukkede lys.

Ifølge det statlige russiske nyhetsbyrået Ria har Akademik Ioffe et mannskap på 61 personer. Skipet driver ifølge den russiske ambassaden forskning for det russiske Sjirsjov-instituttet for oseanologi, skriver Reuters.

Tilbakeholdelsen skal ha skjedd på begjæring fra en tredjepart relatert til skipets tidligere aktiviteter.

Norske sikkerhetsfolk har det siste halvåret fulgt med på bevegelsene til russiske fartøyer.

– Jeg vil kalle dem spionskip, sa forsker og lærer Ståle Ulriksen på Forsvarets høgskole/Sjøkrigsskolen til Dagens Næringsliv i forrige uke.

 

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.