Den republikanske guvernøren i South Dakota, Kristi Noem, trives minst like godt på hesteryggen som i det politiske miljøet. Hun sier at hennes bakgrunn fra jordbruk og ranching påvirker hennes politiske prioriteringer.

Gov. Kristi Noem (R-SD) told Breitbart News that her background farming and ranching informs her decision-making in politics, serving as a foundation for what she calls her “problem-solving, common-sense approach” to governing.

Kristi Noem er av tysk og norsk herkomst, og har norske forfedre fra Telemark.

Breitbart intervjuer guvernøren rett etter at hun har deltatt fra hesteryggen i å samle sammen en flokk med 1400 bison, en av de siste flokkene som fortsatt lever i USA. I den årlige begivenheten, med det talende navnet The Annual Governor’s Buffalo Roundup i Custer State Park, får den noe uvanlige guvernøren vise titusener av entusiastiske tilskuere at hun ikke har glemt hvor hun kommer fra.

Noem ble intervjuet over to dager i september. Den første delen av intervjuet har Document allerede omtalt.

Biden anklages for å holde tilbake medisiner av «politiske årsaker»

Noem er en uttalt støttespiller av Donald Trump, men sier hun selv ikke har noen nasjonale ambisjoner. Hun trives i hjemstaten.

– I’d rather stay here in South Dakota and round up buffalo.

Samtidig følger hun selvsagt med på hva som foregår i hovedstaden. Hun sier folk er sjokkerte over det som skjer i Washington D.C., hvor Demokratene under ledelse av Biden/Harris-regimet har full kontroll og benytter sjansen til å føre nasjonen mot avgrunnen.

– That’s what I’m noticing is just this last six months is people—even people who thought Joe Biden would be a bad president—are shocked at how quickly he’s wrecking this country.

Hun nevner den katastrofale utviklingen ved grensen i sør, men overser heller ikke fadesen i Afghanistan.

– Then Afghanistan—that was a decision made by somebody in the Pentagon or the White House to pull out the way that they did. There’s no way they made that grave of a mistake in that process and how it happened.

– That’s what people need to start is what is their motive? What are they trying to do? I believe with my whole heart they are fundamentally trying to change America. I will fight them tooth and nail before I let them do it.

Her følger Noem tankegangen til journalisten Lara Logan. Det er ingen tilfeldigheter eller feil vi er vitne til: Det er et bevisst ønske om å rasere, ødelegge og omvelte.

Les også: Lara Logan: Bidens politikk en gavepakke til USAs fiender

Det er en revolusjon styrt ovenfra, og ofrene er ikke kulakkene og adelen, men vanlige arbeidere, soldater og den delen av middelklassen som ikke spiller ball med myndighetene.

Noem stammer ikke fra den politiske plapreklassen. Hun vokste opp på en ranch og lærte seg betydningen av møkk under neglene. Det var hardt arbeid i en familie som holdt sammen, med kirken i ryggen.

– We worked together every single day—a strong family and our faith is very important to us. We’re together all the time. But we also respected other people—we served other people, and we obeyed the law. It was important to us that we always remember how special this country is.

På en ranch oppstår det daglig problemer som må løses, og man løser ikke problemer ved å sette ned en komité. Man må bruke praktisk erfaring og sunn fornuft.

Støre kan iføre seg en flanellsskjorte i et forsøk på å fremstå folkelig, men han mislykkes hver eneste gang. Alle skjønner at Støre ikke pleier å hogge ved og svette. Alle kjenner igjen spillet for galleriet.

Noem trenger ikke å gjøre seg til. Hun er en ekte cowgirl, og hun viser det i praksis. Hun har levd livet, på godt og vondt.

I 1994, da Noem var 22 år gammel, døde faren i en ulykke på ranchen. Det var et hardt slag. Men det var noe som skjedde etter dødsfallet som satte de dypeste sporene.

– Several months later we got a notification from the IRS that we owed death taxes on everything we owned and no way to pay them back.

– That’s what really got me involved in government and politics, was it made me angry. I couldn’t believe a family would have a tragedy and then all of a sudden owe the federal government hundreds and hundreds and hundreds of thousands of dollars.

Selv i døden viser staten sin umettelige kleptokrati. Dette er den nye føydalismen i praksis. Det var farens død som fikk Noem til å finne sin «True Grit», sin indre styrke. Akkurat som i den klassiske John Wayne-filmen fra 1969.

Av faren sin lærte Noem å tenke fremover, planlegge og forstå hva fremtiden ville kreve. Dette ble hamret inn fra hun var bare 10 år gammel, og preger hennes tilnærming til politikk.

Det handler ikke bare om å løse dagens problemer, men å forutse hva som må til for å forhindre morgendagens konsekvenser av feil vi gjør i dag.

– That’s the way we were raised all the time—not to look at a situation and look at what you’re dealing with today but what are the consequences three or four steps down the road and what can I do to make it a better situation then?

Noem på hesteryggen med sin svigersønn og sine to døtre. Skjermdump Breitbart News

Dette er bakgrunnen for at Noem aldri innførte nedstengninger i forbindelse med pandemien. Ikke en eneste dag. For hun nektet å sette seg selv i en posisjon hvor hun skulle kunne avgjøre hvilke virksomheter som var «essensielle». Og hun hadde en dyp respekt for klassisk, amerikansk liberty.

– I really told them I was going to let them use the personal responsibility that I believe that they had in this situation and that we would support them—give them all the information and help that we had—but that I was going to do my job and that our job was to partner together and get through this as a state.

I Norge fikk Petter Stordalen massiv hjelp fra staten. Hvorfor er Stordalens hoteller og dårlig drevne flyselskaper essensielle, mens småbedrifter ikke fikk hjelp i det hele tatt?

I Australia, Skottland, Storbritannia, Italia, Frankrike og en rekke andre land har myndighetene valgt tyranniets løsninger. Det samme gjelder i delstater styrt av Demokratene i USA.

Norge har valgt en mellomløsning, uten at dette gir oss noen grunn til å være takknemlige. For det er en grov misforståelse å anse frihet som noe vi blir tildelt av myndighetene.

Resultatene i South Dakota taler for seg selv.

– We have the fastest growing economy in the country right now. We have record numbers of people visiting our state, moving to our state, investing in our state, bringing their businesses here.

– They want their kids in classrooms getting an education. All of that speaks to the fact that we stood up for freedom and we stood up for protecting people’s liberties that folks in the country recognize that so now they want to come here so they can be like us and live the kind of life that we do here.

Noem vil ikke at delstaten skal kreve vaksinering, men samtidig vil hun ikke nekte private selskaper å kreve vaksinering av sine ansatte. Dette har ikke myndighetene noe med, sier Noem. Her skiller hun vei med f.eks. guvernørene i Florida og Texas.

– Jeg følger Konstitusjonen, understreker Noem.

Arbeidsledigheten i delstaten er den laveste i USA. Da president Trump kom med et tilbud om økning i arbeidsledighetstrygden, takket Noem nei. Hun vil ha borgere som jobber.

– When President Trump offered the elevated unemployment benefits to the country, South Dakota was the only state that said to the president, ‘Thank you for that flexibility, but we don’t need it because South Dakotans want to work.’

Og jobbe gjør de. Veksten i South Dakota var på hele 9,9 prosent sist år.

Kjøp Kents bok her!

Kjøp Halvor Foslis bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.