Tinn kirkelige Fellesråd har bestemt seg for å stenge Rjukan kirke frem til mars neste år. Årsaken er de høye strømprisene, skriver Rjukan Arbeiderblad.

– Rjukan kirke er lagd i stein og betong og er dyr å varme opp. Strømmen har blitt langt dyrere og vi har allerede brukt opp strømbudsjettet for 2021, sier kirkeverge Susann Myhra Styrvold.

Kirken vil dog gjøre et unntak for julehøytiden og advent. Det vurderes også om kirken vil åpne opp for begravelser. I tillegg må man holde det store kirkeorgelet over en viss temperatur, så noe varme vil stå på.

Foreløpig har Tinn kirkelige Fellesråd ingen planer om å stenge flere kirker, men dette kan skje hvis de høye strømprisene vedvarer.

– Nei, vi har ingen planer om det, men hvis strømprisene skulle øke kraftig, så kan vi ikke se bort ifra det. Vi har ansvaret for seks kirker. Fem av dem vil altså være oppvarmet, sier Styrvold.

Strømprisene er rekordhøye etter at det norske strømnettet ble koblet til det tyske og det britiske markedet.

I teorien skal denne tilkoblingen føre til at vi importerer strøm fra andre land når strømmen er billig der og dyr her, men i praksis brukes disse kablene i stor grad til eksport av strøm, til et kontinent som er rammet av skyhøye gasspriser, lite egenproduksjon og en stadig voksende energikrise.

E24

Lær alt om klimasaken og hysteriet rundt den. Kjøp Kents bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.