Avtroppende statsminister Erna Solberg (H) sier i en pressekonferanse tirsdag at politireformen «kommer til å stå seg som en helt nødvendig reform.» Det spørs om politiet selv og innbyggerne i distrikts-Norge sier seg enig.

– Jeg tror politireformen kommer til å stå seg som en helt nødvendig reform. Det er viktig å huske at politireformen ble gjennomført med ganske bredt samarbeid på Stortinget. Det var først og fremst Senterpartiet som mente noe annet, sa Solberg som viste til at evalueringsrapporter viser at reformen gir bedre resultater, mer rettssikkerhet og bedre kvalitet i beslutningene, sier Solberg og legger til:

– Det å ha større enheter og mer kompetanse gjør at du får bedre kvalitet. Så jeg tror at noen av disse reformene, nye veier, andre måter å jobbe på, andre måter å budsjettere på, kommer til å stå seg fint.

Flere tillitsvalgte i politiet ytret i juli bekymring rundt reformen, som har ført til færre politifolk i gatene og større arbeidsmengde per politipatrulje.

– Hvis det skjer noe nå, så kommer først brannbilen, så kommer sykebilen, og hvis du har flaks så kommer politibilen også, sa Håkon Sæterstøen, som er innbygger i Krødsherad kommune, til TV 2.

Nærpolitireformen til Solberg-regjeringen skulle sikre et effektivt og lokalt nærpoliti, isteden ble 126 lensmannskontorer ble lagt ned og 27 politidistrikt ble redusert til 12.

Under valgkampen kom Solberg med tre nye løfter til politiet; bemanningsveksten for operative politifolk skulle bli dobbelt så sterk som i ledelsen og de sentrale fellesenhetene, det skulle satses på en forsterket innsats mot overgripere på nett og politiet skulle få et utstyrsløft.

– Vi trenger et moderne politi som møter folk der folk ferdes. Det betyr at vi trenger mer politi på gata, og det betyr også at vi må tørre å tenke nytt, sa Solberg til Nationen.

Men nærpolitireformen har skapt større distanser mellom politifolk og folk i gata. Likevel er det denne Solberg trekker fram som en del av sin politiske arv.

 

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.