Fra  grensen mellom Pakistan og Afghanistan, ved Torkham i Khyber-distriktet. Foto: AP Photo/Muhammad Sajjad.

32 kvinnelige afghanske fotballspillere og deres familier har flyktet fra talibanstyret i hjemlandet og ankommet Pakistan. Det er så langt uklart hva de skal gjøre der.

Situasjonen for kvinner under det islamistiske Taliban-regimet er usikker og uforutsigbar. Ingen vet helt hva som kommer til å skje fremover.

Talibanstyret har lovet å «respektere kvinners rettigheter» innenfor grensene for sin tolkning av islam. Men hva dette i praksis vil innebære, er det for tidlig å si.

Minnene fra det bestialske og middelalderske regimet som ble innført sist Taliban var ved makten, i perioden 1996 til 2001, skaper nå frykt og utrygghet hos kvinner i Afghanistan.

I den første perioden Taliban styrte Afghanistan ble de fleste former for underholdning, inkludert mange idretter, forbudt. Stadioner ble brukt som sted for offentlige henrettelser, og kvinner fikk totalforbud mot å drive idrett. Kvinner hadde i realiteten ingen rettigheter overhodet i landet.

Til tross for at Taliban forsikrer at det nå vil bli ført en annen politikk overfor kvinner, er det ikke alle som tror på dette. Eksempelvis er det usikkert hvorvidt kvinner i Afghanistan vil kunne fortsette å utøve sine profesjoner.

Sist uke sa en høytstående tjenesteperson i Taliban at «det ikke var nødvendig» for kvinner å spille cricket eller drive andre idretter der de er lettkledde. Det vitner etter manges mening om at kvinner fortsatt vil være svært undertrykte i det nå ekstremt strengt islamstyrte landet.

NTB-TT-DPA melder at landets kvinnelandslag i fotball har tatt konsekvensen av dette, og flyktet til nabolandet Pakistan.

«Vi ønsker Afghanistans kvinnelige fotballandslag velkommen. De kom hit via Torkham-grensen», skriver Pakistans informasjonsminister Fawad Chaudhry på Twitter.

Laget ble møtt av representanter fra Pakistans fotballforbund. Ifølge nyhetsbyrået DPA besto gruppen av over 100 personer.

Hva dette laget nå har tenkt å gjøre videre, er ikke avklart.

Heller ikke det islamske Pakistan er kjent som et land preget av omfattende frihet og rettigheter for kvinner, sammenlignet med vestlige normer. Men de afghanske kvinnene vurderte situasjonen i Pakistan som mindre truende enn det som kan være i ferd med å utvikle seg i Talibans Afghanistan.

Nå er den her! Bestill årets boknyhet, full av sjokkerende avsløringer:

Kjøp Alf R. Jacobsens sensasjonelle «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Bestill også:

Bli medlem, og få tilgang til alt vårt stoff straks det publiseres:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂