Sveriges statsminister Stefan Löfven kunngjorde under sommertalen at han vil trekke seg som partileder for Socialdemokraterna. Etter Löfvens kunngjøring har tre ledende S-politikere kunngjort at de forlater sine stillinger.

Statsminister Stefan Löfven forlater stillingen som partileder i forbindelse med Socialdemokraternas partikongress i november. Dette kunngjorde Löfven under sin sommertale, som ble holdt 22. august.

Les også: Stefan Löfven går av i høst

Dagen etter kunngjorde Löfvens partisekretær Lena Rådström Baastad at hun forlater setet i Riksdagen. Hun vil imidlertid fortsette som partisekretær og står til disposisjon for den neste partilederen.

9. September kunngjorde næringsminister Ibrahim Baylan at han trekker seg og forlater politikken. Bayan har vært en del av Socialdemokraternas absolutte toppnivå i nesten tjue år. Etter å ha vært energiminister, samordningsminister og utdanningsminister, ble Baylan utnevnt til næringsminister i 2019, men nå forlater han politikken fullstendig. Hans etterfølger vil bli utnevnt av den fremtidige partilederen.

Samme dag, 9. september, publiserte Socialdemokraternas gruppeleder i riksdagen, Annelie Karlsson, et innlegg på Facebook hvor hun skriver at hun forlater riksdagen etter valget i 2022. Karlsson kom inn i riksdagen i 2010 og i januar 2019 etterfulgte hun Anders Ygeman som partiets gruppeleder.

På mindre enn tre uker har Socialdemokraterna dermed mistet fire av sine absolutte toppolitikere. Samtidig pågår diskusjoner om hvem som skal etterfølge Stefan Löfven som partileder. Kandidaten som er sterkest presentert i svensk presse er nåværende finansminister Magdalena Andersson.

Andersson beskrives som en god og dreven politiker, men hun regnes også som vanskelig å samarbeide med. At Rådström Baastad, Baylan og Karlsson velger å gå av akkurat nå kan selvsagt være en tilfeldighet, men det kan også være rimelig å sette oppsigelsen i forbindelse med valget av ny partileder.

Kjøp Alf R. Jacobsens sensasjonelle «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂