En uke før valget har de politiske partiene i Norge mottatt nesten 86 millioner kroner i bidrag, langt mer enn i noen andre år.

En analyse Statistisk sentralbyrå (SSB) har gjort av den fortløpende registreringen som foretas på Partifinansiering.no, viser at de politiske partiene så langt har mottatt 18,6 millioner kroner mer enn ved stortingsvalget i 2017 og 27,3 millioner kroner mer enn ved kommune- og fylkestingsvalget i 2019.

Arbeiderpartiet har fått mest med 29,5 millioner kroner, mens Høyre følger på andreplass med 17,3 millioner. Flest givere har SV med 84 bidrag, og Rødt og MDG som til sammen har registrert 77 bidrag.

Til og med 30. august var det registrert 470 bidrag, nesten 100 flere enn ved valget i 2017. 275 av dem kommer fra privatpersoner, mens kommersielle selskaper står bak 101.

Bidragene går i all hovedsak til stortingspartiene. De fleste av småpartiene har ikke rapportert inn noen bidrag. Det er partiloven som bestemmer hvordan de politiske partiene kan ta imot bidrag fra private donorer og organisasjoner.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.