Trygve Slagsvold Vedum (Sp). Foto: Gorm Kallestad / NTB

Etter å ha fått en solid nedtur de seneste uker, fyker Sp opp igjen. Basert på denne målingen, kan Ap, Sp og SV danne regjering uten støtte av ytterliggående MDG og Rødt. Også FrP får en oppsving.

Målingen er foretatt av Kantar for TV2, og viser mest markant endring for Sp. Det noteres også at gruppen Andre er på 4,9 prosents oppslutning, hvorav Demokratene står for 1,6 prosent.

TV2 omtaler målingen:

Senterpartiet øker med åtte mandater på fire dager. Det løfter Støres regjeringsdrøm tilbake til flertall, skriver TV2.

Ap, Sp og SV kan dermed danne regjering uten støtte av ytterliggående MDG og Rødt. De to sistnevnte er igjen på sidelinjen, der mange vil mene det er best å ha dem parkert.

Målingen presenteres mer inngående:

Senterpartiet går frem 1,6 prosentpoeng, til 14,0 prosent. Dermed har partiet beveget seg hele tre prosentpoeng oppover på en liten uke. På onsdag fikk partiet 11,0 prosent.

Den markante fremgangen alene løfter Støres foretrukne regjeringsgrunnlag, bestående av SV, Sp og Ap, til 86 mandater og flertall på Stortinget.

Senterpartiet har ikke avklart om man er villige til å gå i regjering med SV. I kveldens valgsending på TV2 gjentok Sp-leder Vedum gang på gang sitt mantra om at «målet er å styre med Ap». Han nektet å svare tydelig på om det er en aktuell plan B å ta med SV i et slikt samarbeid.

Til tross for denne fremgangen det er fortsatt et godt stykke igjen før Sp og Vedum kan snuse på 20 tallet, der man var tidligere i år.

Men for MDG går det tyngre, luften kan se ut til å være gått litt ut av partiet etter en oppsving de siste uker. TV2 skriver:

Samtidig er Miljøpartiet De Grønne i trøbbel. Partiet har beveget seg på fem- og sekstallet siden FNs klimarapport ble publisert i august, men med 4,3 prosent på dagens måling faller partiet faretruende langt ned mot sperregrensen.

Det innebærer at det ikke er fryktelig mange stemmer unna at MDG faller under sperregrensen, og antallet mandater reduseres dramatisk. TV2 påpeker at MDG har lite lojale velgere:

Miljøpartiet De Grønne sliter med svært lav lojalitet på denne målingen. Bare 43 prosent av velgerne fra 2017 sier de vil stemme MDG igjen.

Skulle Støre og hans strateger klare å friste disse gamle AP-velgerne til å vende hjem, kan MDG raskt befinne seg under sperregrensen. Partiet var på enkelte målinger det største partiet blant kvinner under 30 i dagene etter at FNs klimarapport ble publisert. Nå er støtten kraftig redusert i denne gruppen, skriver TV2.

Heller ikke for KrF er det grunn til å juble:

Etter to målinger på firetallet, faller partiet igjen tilbake under sperregrensen med 3,6 prosent. Der har partiet ligget på 10 av 15 Kantar-målinger så langt i år.

Tallene for alle partiene ser slik ut:

Ap 23,4 (-0,2), H 20,5 (-0,8), Sp 14 (+1,6), Frp 10 (+1), SV 9,4 ( -0,1) , Rødt 5,4 (+ 0,4), Venstre 4,6 (-0,2), MDG 4,3 (-0,7), KrF 3,6 ( -0,7), Andre 4,9 (-0,5).

Andre er fordelt slik:

Demokratene 1,6, Partiet de Kristne 0,7, Pensjonistpartiet 0,6, Industri og Næringspartiet 0,4, Kystpartiet 0,4, Liberalistene 0,4, Pasientfokus 0,2, FNB 0,2.

Ifølge TV2 er det stor mobilitet i velgermassen, og intet er avgjort :

294 000 velgere som stemte ved forrige valg har fortsatt ikke bestemt seg så langt i dag. Og blant dem som har bestemt seg viser tallene at det fortsatt er stor bevegelse mellom partiene, skriver TV2.

Nå er den her! Bestill årets boknyhet, full av sjokkerende avsløringer:

Kjøp Alf R. Jacobsens sensasjonelle «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Bli medlem, og få tilgang til alt vårt stoff straks det publiseres:

Gi et bidrag til Document i dag:

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂