En app bruker ansiktsgjenkjenning og geolokalisering for å skape «trygghet» for befolkningen i delstaten South Australia. Den som nekter å bruke appen, kan få besøk av politiet.

På denne måten skal myndighetene få kontroll over hvor man til enhver tid befinner seg. Disse inngripende tiltakene begrunnes med kampen mot Covid-19.

Programmet startet i august. Alle som har vært utenfor delstaten, får to ukers hjemmekarantene. Internasjonale reiser er forbudt for vanlige folk.

Those in home-based quarantine will need to download an app, developed by the South Australian Government, to prove they are staying home while required to.

People wanting to return to South Australia and home quarantine will have to apply to SA Health.

They will have to prove they have a place to isolate during their quarantine period and must also be fully vaccinated.

Appen bruker ansiktsgjenkjenning og geolokasjon. Appen vil kontakte folk på tilfeldige tider og be dem om å bevise sin lokasjon i løpet av 15 minutter.

Delstatsminister Steven Marshall mener innbyggerne bør være takknemlige og stolte.

Steven Marshall says South Australians should be proud of running a national pilot program for home-based quarantine.

Hvis South Australia er en «national pilot», så må det vel bety at planen er at denne appen skal tas i bruk i hele Australia.

«I’m pretty sure the technology that we have developed within the South Australia Government will become the national standard and will be rolled out across the country,» sier Mr Marshall.

Man vet aldri når man kan bli kontrollert.

«We don’t tell them how often or when, on a random basis they have to reply within 15 minutes,» Mr Marshall said.

If a person cannot successfully verify their location or identity when requested, SA Health will notify SA Police who will conduct an in-person check on the person in quarantine.

Les også: Australia: Covid-19 drepte folkets frihet, og folket jubler

Marshall sier at myndighetene ikke vil lagre noe av informasjonen som kan samles inn av appen. Men kan man virkelig stole på dette, i en stat som behandler sin befolkning som barn?

Ifølge Caldronpool er det allerede planer om å utvide bruken av appen.

The app will also provide a personalised testing and quarantine schedule, daily symptom checks, and health and wellbeing support resources.

Som jeg har skrevet tidligere: Tillit må være gjensidig. Hvis myndighetene ikke har tillit til sin befolkning, så er det utenkelig at befolkningen kan ha tillit til myndighetene.

In the past where we have had this option for people coming from interstate and in the early days from overseas, it required a very heavy police presence to go and check on them.

Det er nesten ikke til å tro at det er Australia vi snakker om. Det er nesten kinesiske tilstander, hvor man også bruker ansiktsgjenkjenning og gir poeng for opptreden: Plusspoeng for å trimme, minuspoeng for å gå på rødt lys.

Det verste er at de drakoniske tiltakene nyter stor støtte «down under». Heldigvis er det noen som protesterer, også enkelte medier.

Teknologirådet beskriver problemet med å ta i bruk en slik teknologi:

At teknologien kan brukes i sanntid, på avstand og uten samtykke, gjør det vanskelig å oppdage. I tillegg er kapasiteten så stor at man kan analysere millioner av ansikter på svært kort tid.

Ansiktsgjenkjenning har derfor potensial til å bli et verktøy for totalitære regimer, der innbyggerne er under konstant overvåkning uten at de legger merke til når eller hvordan det skjer.

Det blir ikke noe bedre av at man i South Australia vet at man blir overvåket. Tvangen er på plass. Og andre former for overvåkning kan fylle ut tomrommene.

Mørket senker seg over den vestlige verden.

ABC News

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂