Natt til mandag var det i alt fire «skuddepisoder» i Stockholm. Den alvorligste fant sted i Hjulsta, der to personer ble funnet skutt i en bakgård.

– Vi vaknade av skottlossning 02.30. Vi hörde sex–sju skott. Efter en stund såg vi de första polisbilarna och då hörde vi att de pratade om att det var två skjutna, säger en boende i området.

Personerna är förda till sjukhus med livshotande skador och polisen utreder händelsen som mordförsök.

Sex personer greps senare under natten i samband med en husrannsakan i en bostad i Hjulsta.

Totalt har fyra skottlossningar inträffat i Stockholm under natten. (Expressen)

De tre andre skyteepisodene fordelte seg slik:

Klockan 20:17 larmades polisen om en misstänkt skottlossning i Tensta, på plats säkrade polisen spår som tyder på att en skottlossning ägt rum.

Vid 23:15 larmades det om en misstänkt skottlossning på Hägerstensvägen i södra Stockholm.

– Man har anträffat en tomhylsa och inlett en förundersökning om grovt vapenbrott, säger Ola Österling.

Vid 02:30-tiden larmades polisen om skjutningen i Hjulsta och en halvtimme senare, klockan 03:04 hördes skott i Bredäng. Även där hittades spår från en skottlossning. Två personer kunde även gripas av polisen i Bredäng. (Expressen)

Våpenbruken i svenske gangstermiljø vekker fortsatt oppmerksomhet rundt i verden. Sist ut er The Times, som søndag publiserte denne saken (‘Sverige, Europas sentrum for våpenkriminalitet – Uskyldige forbipasserende blir skutt mens unge gangstere prøver å bevise hvor tøffe de er’):

Sweden, Europe’s gun crime hotspot (betalingsmur)
Innocent bystanders are being shot as young gangsters try to prove their mettle in this Scandinavian idyll.

Saken er flittig kommentert, her er en som sammenfatter problemet:

«So its basically the immigrant population who have the guns and are doing the shooting? A long article which could have been replaced by a single paragraph explaining the reasons behind Sweden’s gun crime.»

– Så det er i utgangspunktet innvandrerbefolkningen som har våpen og står for skytingen? En lang artikkel som kunne ha blitt erstattet av én enkelt setning som forklarer årsakene til Sveriges våpenkriminalitet.

Fyra skottlossningar – inom några timmar (Expressen)

Två män skjutna på innergård i Stockholm (Aftonbladet)

Kjøp Alf R. Jacobsens sensasjonelle «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.