Emmanuel Macron har vært «all over the place» de siste dagene. Han var på toppmøtet i Bagdad lørdag som eneste vestlige leder og der lovet han at Frankrike aldri skulle trekke seg ut av Irak, selv om USA skulle gjøre det. Men hva med Macrons utholdenhet i Mali? Der ble det for varmt om ørene for den franske presidenten og han ville trekke styrken på 5.000 mann ut. Frankrike har rett og slett ikke styrke til å projisere makt. Men Macron kan snakke. Han foreslår at det opprettes en sikker FN-sone i Kabul:

«En slik sone kunne bidra til å holde oppe presset på Taliban, sier Macron til avisa Journal du Dimanche.

Han sier at Frankrike og Storbritannia vil legge fram et forslag om en sikker sone under FN-kontroll på et møte i FNs sikkerhetsråd mandag.

Macron kunngjorde også lørdag at Frankrike har startet samtaler med Taliban med sikte på å fortsette evakueringen av afghanere som trenger beskyttelse, etter 31. august.

Han sier at med hjelp fra Qatar, som har gode forbindelser med Taliban, kan det være mulig å fortsette evakueringene også etter at amerikanske militære trekker seg ut av flyplassen neste uke.»(NTB)

Kurdish President Nechirvan Barzani, left, welcomes French President Emmanuel Macron upon his arrival to Irbil airport, Iraq, early Sunday, Aug. 29, 2021. (AP Photo/Hadi Mizban)

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂