Det har vært to kraftige eksplosjoner ved flyplassen i Kabul. Eksplosjonene skal ha blitt fulgt av skyting, ifølge kilder på stedet.

Flere amerikanske soldater er drept, bekrefter det amerikanske forsvarsdepartementet torsdag kveld.

Sky News melder om to eksplosjoner, og viser til militære kilder.

UK defence sources said one of the blasts took place by a hotel where British troops and journalists have been staying, followed by small arms fire, while the second one was by Abbey Gate.

Ifølge Pentagon var det først en eksplosjon ved Abbey-porten utenfor flyplassen, før det kort etter smalt ved Baron-hotellet like ved.

Reuters og Sky News melder at det skal være minst 13 drepte. En Taliban-kilde Reuters har snakket med opplyser at det også er barn blant de drepte.

Flere Taliban-vakter skal også ha blitt såret i eksplosjonen utenfor flyplassporten der flere tusen den siste tiden har samlet seg i håp om å komme ut av landet.

Pentagon: Flere drepte soldater

Pentagon-talsmann Kirby bekrefter at flere amerikanske soldater er drept:

A Pentagon spokesman, John F. Kirby, said in a statement that “a number of U.S. service members were killed” in the attack, and that “a number of others” were wounded. (NYT)

USAs ambassadør i Kabul har orientert staben om at fire soldater ble drept i angrepet, skriver Wall Street Journal. Minst tre soldater skal være såret.

Forsvarets operative hovedkvarter bekrefter overfor NTB at ingen blant det norske forsvarspersonellet er skadd.

– Alle nordmenn er gjort rede for og ingen er fysisk skadd. Eksplosjonen skjedde på utsiden av flyplassen. Jeg vet ikke nå om det norske feltsykehuset skal behandle sårede, sier oberstløytnant Ivar Moen.

Amerikanske kilder opplyser til Reuters og CNN at det kan ha vært snakk om en selvmordsbombe. Reuters rapporterte tidligere at et italiensk fly ble beskutt da det lettet fra Kabul.

Sårede føres bort fra åstedet for eksplosjonen. Foto fra Twitter.

USAs president Joe Biden har blitt brifet om eksplosjonen.

Biden er «operativ» i kriserommet i Det hvite hus, melder NTB via CNN. Forsvarsminister Lloyd Austin og utenriksminister Antony Blinken er der sammen med ham.

Advarsler

I forkant av hendelsen kom det advarsler om at flyplassen kunne være mål for et angrep. Tidligere torsdag ba Utenriksdepartementet alle norske borgere i Afghanistan om å holde seg unna.

– UD har mottatt troverdig informasjon om økt fare for terrorangrep mot flyplassen i Kabul. Vi oppfordrer mottakere av denne meldingen til å bevege seg bort fra flyplassen og til et tryggere sted, med mindre du får annen beskjed i direkte kontakt med norske myndigheter, skrev UD.

 

Kjøp Alf R. Jacobsens sensasjonelle «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂