I forkant av et ekstra G7-toppmøte om Afghanistan tar EU-topp Ursula von der Leyen til orde for en internasjonal løsning for dem som flykter fra landet.

– Det er viktig at alle stater som er involvert i oppdraget i Afghanistan, tilbyr nok kvoter og sikrer trygge ruter så vi kan ta imot dem som trenger beskyttelse, sier von der Leyen til det tyske nyhetsbyrået DPA fredag.

I sitt første intervju siden Taliban tok makten etter Natos tilbaketrekking, sier EU-kommisjonens leder at det er viktig å unngå at folk havner i klørne på menneskesmuglere.

– Det vil sette afghanere som vil flykte fra konflikten, i like stor fare, sier hun.

Lederne for G7-landene – Canada, Frankrike, Italia, Japan, Storbritannia, Tyskland, USA – planlegger et videotoppmøte neste uke om situasjonen i Afghanistan. EU deltar også normalt på disse møtene.

EU venter en kraftig økning i antall mennesker som ønsker å forlate Afghanistan. Mange frykter at Taliban vil gå tilbake til det samme strenge styret som da de hadde makten fra 1996 til 2001.

– Dette er en tragedie for det afghanske folket og et alvorlig tilbakeslag for verdenssamfunnet, sier von der Leyen.

Kjøp «Den islamske fascismen» av Hamed Abdel-Samad fra Document Forlag her.

Kjøp Douglas Murrays bok «Europas underlige død» fra Document Forlag her!

Kjøp Sir Roger Scrutons bok “Svindlere, svermere og sjarlataner” fra Document Forlag her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂