Det ble lagt merke til at Vladimir Putin var blant de første til å gratulere Ebrahim Raisi med valget som ellers utløste uro og bekymring. Andre som ville hylle ham var Pakistans Imran Khan,  Hamas, Erdogan og Bashar al-Assad.

Putin sa han så frem til konstruktivt samarbeid med den nye presidenten. Det spesielle ved valget var at det ikke var noe valg. Bare konservative kandidater slapp igjennom, og flere trakk seg siden resultatet åpenbart var avgjort på forhånd. Flere har derfor sammenlignet valget med en kroning.

På den bakgrunn er det bemerkelsesverdig hvem som var først ute og gratulerte. At Hamas og Assad dør det er ikke overrraskende. De er avhengige av Iran. Men at Putin gjør det, sender et signal.

Selv innenriksdepartementet sier oppslutningen var under 50 prosent, 48.8 prosent. Departementet jekker opp tallene om nødvendig og Folkets Mujahedin mener oppslutningen bare var 10 prosent. Det var flere merkelige omstendigheter ved valget: Hele 3,7 millioner stemmer ble vraket, hvilket er mer enn nummer to i valget, den tidligere kommandant for Revolusjonsgarden, Mohsen Rezai som fikk 11 prosent.

Den tidligere presidenten Ahmadinejad ville stille, men fikk ikke lov. Han oppfordret til boikott, hvilket ser ut til å ha vært vellykket.

Halvoffisielle medier plasserte Ahmadinjead i samme billedgalleri som Irans fiender.

 

 

 Kjøp Prosessen mot Israel fra Document Forlag!