Regnbueflaggene rives ned. Spesielt i Oslo øst. Ikke alle i Oslo øst synes å elske den moderne regnbuebevegelsen, uansett hva deres egne politiske ledere måtte «stå opp for».  På Stovner har bydelsutvalgets pakistanskfødte leder, Rashid Nawaz, heist pride-flagget – både over bydelshuset og over sin egen politiske og kulturelle habitus.

«Nawaz er klokkeklar»
Avisen Groruddalen observerer at Nawaz er «klokkeklar» i sin oppfordring:
– Her bør alle bydelene kjenne sin besøkelsestid, sier han. – Nå heiser vi flagget på Stovner, men det er viktig at vi følger opp videre også.

Groruddalen bringer et foto hvor bydelsutvalgets smilende toppfigur Nawaz og Oslo bystyres Jon Reidar Øyan stor under flagget. De flankerer Marit Johanne Bjerke, medlem av Rådet for kjønns- og seksualitetsmangfold. Og se: Arbeiderpartiets Øyan fra bystyret er for anledningen iført T-skjorte med den fargerike regnbueversjonen av Arbeiderpartiets velkjente logo. Han er leder av partiets homonettverk, må vite.

Alt er tillatt
Slik er det også oppe på bydelens mangfoldige toppnivå, ser det ut til. Visste man ikke bedre, kunne man fristes til å tro at Rashid Nawaz med dette definitivt har markert avstand til dem han må anse som sine trosfeller. Noen spør: – Er han ikke lenger blant de «rettroende» fra Pakistan? Hans klokkeklare røst i avisen gir svaret:

-Jeg er ikke redd for reaksjonene på den kommunale flaggheisingen!

Redsel eller ikke redsel: Det må unektelig virke underlig at de mest islamofile aktørene i samfunnet, samtidig synes å være manisk opptatt av å fremme homofili, transesex og andre ting som det er dødsstraff for i et rendyrket islam.  Regnestykket går ikke opp.

Woke-kultur på Stovner

Motstanden i østlige bydeler kan ha flere årsaker, blant annet at bevegelsen Pride raskt manøvrerer seg inn som ledd i den nye woke-kulturen.  Bakgrunnen for den utviste pride-iveren i Stovner bydelsutvalg beskrives som deprimerende i Groruddalens intervju: – «Det har vært tilfeller av folk som har flyttet fra bydelen grunnet hets og mobbing for legningen deres. Sånn kan vi ikke ha det på Stovner. Vi er en mangfoldsbydel, og her skal det være rom for alle», heter det.

En rebell

Nawaz er «litt av en rebell», mener homoutvalgets leder og er synlig stolt idet de to sammen heiser regnbueflagget over bydelsadministrasjonens hus. Her har det tradisjonelt bare vært tillatt å heise det norske og det samiske flagget, i tillegg til fylkes- og kommuneflagg – på offentlige flaggstenger. En ny lovendring tillater blant annet Pride-flagget ved arrangementer.

Omvendt «shaming»
Øyan mener flagget må være nøkkelen fremover: Dette (flaggheisingen) er en viktig symbolsk handling, men det forplikter til å jobbe med inkludering, åpenhet og mangfold videre. – En «omvendt shaming», foreslår Øyan og er spøkefull, ifølge avisen. -Dette betyr at de som ikke har flagget oppe, skammer seg, forklarer han.

I en annen kommentar denne helgen bruker Øyan sterkere ord:

«Til dere som stjeler disse flaggene: For meg kunne dere like gjerne slått til meg med knyttneven i magen. Det finnes et sted i helvete for dere som stjeler regnbueflagg»!

En hat-ytring

Nå skal man ikke unnskylde flaggtyveri i noen sammenheng, men ytringer som denne kan neppe kalles annet enn en hatytring, noe også Arbeiderpartiet egentlig burde ta avstand fra. Flaggene er blant annet stjålet fra Ulsrud videregående skole, Bøler skole og en rekke borettslag på Østensjø. Flagget på Stovner er ikke blitt stjålet, men skal opp igjen til Oslo Pride som foregår fra 18. til 21. juni, melder Groruddalen.

Kjøp Ruud Koopmans bok her!

Kjøp Peder Jensens bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.