Våpenhvilen mellom Israel og Hamas trer i kraft kl. 01.00 norsk tid. Det var bare et spørsmål om tid før partene var villig til å legge ned våpnene. Det er grunn til å merke seg at det skjer på Egypts initiativ, ikke USAs.

Netanyahu ydmyket Biden da han avviste henstillingen om nedtrapping og sa Israel ville fortsette angrepene. Så lenge rakettene fløy fra Gaza, var det politisk umulig for Netanyahu å innstille angrepene.

Egypt er en maktfaktor i forhold til Hamas og Gaza. Det er Egypt som sitter med kontrollen på hva som slipper ut og inn av Gaza.

Torsdag kveld, etter 11 dager med intense angrep, kom meldingen som mange hadde håpet på. I en uttalelse fra sikkerhetsutvalget i den israelske regjeringen står det at Israel ensidig godtar våpenhvileforslaget som Egypt har meglet fram.

USA er blitt skviset fra flere kanter: Biden har vært under internt press fra venstrefløyen i Demokratene, og han er blitt presset av Sikkerhetsrådet, der Norge, Tunisia og Kina har spilt på lag. På toppen av det hele slo Netanyahu hånden av Biden, og det ble til sist Egypt som fikk æren av å ha meklet frem en våpenhvile.

Egypt skal dessuten være involvert i våpenhvilen videre.


Les også

-
-
-
-
-

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.