Dagens Næringsliv avslørte i oktober 2020 at Jagland hadde løyet om å møte Jeffrey Epstein. Både Jeffrey Epstein og Bill Gates var gjester hos Jagland i Strasbourg i mars 2013. Gates og Epstein ankom sammen. Document skrev om saken 5. oktober, da fokuset var på Jagland og Epstein. Nå som skilsmissen er i gang, så kommer det stadig ny informasjon om Bill Gates, og da ikke minst hans forhold til Jeffrey Epstein.

Tidligere ansatte sier at Bill Gates ignorerte Epsteins kriminelle rulleblad fordi han trodde at Epstein kunne gi ham audiens og hadde håp om å motta Nobels Fredspris. Torbjørn Jagland var leder for Nobelkomiteen da Gates og Epstein besøkte ham hjemme i Strasbourg.

Det var flere tilstede ved møtet, blant dem representanter for tenketanken International Peace Institute (IPI) med Terje Rød-Larsen som leder. Det var Epstein som introduserte Gates til IPI og tenketanken ble partner med Gates Foundation senere samme år.

En talsperson fra Gates Foundation sier til Daily Mail:

«At en fredspris helt klart ville være en stor ære så er det feil å si at Bill Gates var «besatt» av æren, at han hadde det som mål eller at han på noen måte drev kampanje for det.

Hvis Epstein hadde en plan eller motivasjon for å innynde seg i prosessen forbundet med noen pris på Gates’ vegne, var verken Gates eller noen som han jobber sammen med klar over disse intensjonene og de ville ha avvist ethvert tilbud om assistanse.»

Terje Rød-Larsen måtte gå av som leder for IPI i oktober 2020. Styret skrev at Rød-Larsen hadde beklaget sin svekkede dømmekraft da han hadde tatt imot donasjoner fra Epstein og også for å ha sikret seg et personlig lån fra Epstein i 2013, samme år som Epstein og IPI møttes i Strasbourg:

Mr. Rød-Larsen apologized to the Board for his failed judgment in securing donations from foundations related to Jeffrey Epstein and in securing his own personal loan from Epstein in
2013 – neither of which the Board was aware of.

Saken om Terje Rød-Larsen, hans kone Mona Juul og hennes vennskap med Ina Søreide Eriksen er blitt godt kjent i Norge. Øystein Steiro Sr. skrev en oppsummerende artikkel om privatiseringen av norsk utenrikspolitikk.

Nå har også internasjonale medier fattet interesse for hva norske politikere med lommene fulle av oljepenger holder på med. Det har kun vært DN i Norge som har interessert i å grave i hva norske politikere gjør når de blir «oppgradert» til den internasjonale arenaen. Kan hende er det mer i vente hvis utenlandske journalister starter granskning?

Daily Mail

Kjøp Kents bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.