Norge har sammen med Kina og Tunisia forfattet et nytt resolusjonsforslag om Hamas/Israel som ber om deeskalering og hensyntagen til sivile liv. Men teksten nevner ikke Hamas’ rakettregn. Observatører tror dette kan ha fått USA til å blokkere to andre forslag trioen har stått bak.

I stedet tar resolusjonen opp flere punkter som kun krever noe av Israel:

The members express concern regarding recent violence in Jerusalem, calling for maintaining the status quo at holy sites and “the right of Muslim worshippers to pray in peace at Al-Aqsa mosque.”

Dette lyder ensidig og provoserende i israelske ører. Tusener av muslimer har bedt foran Al-Aqsa, og etterpå har mennene sittet på trappene foran Damaskusporten for å spise. Israelsk politi ønsker ikke ansamlinger, bl.a. av smittevernhensyn. Mennene har ikke fjernet seg på anmodning, men i stedet gått til angrep på politiet. Dette vet S-rådet.

Ellers gjelder vel ikke retten til å be bare muslimer. Det er provoserende at resolusjonen ikke nevner at synagoger er blitt satt i brann i staten som er opprettet for å gi jøder et hjemland.

Teksten kommenterer også en eiendomstvist i Øst-Jerusalem, om et område kjent som Sheikh Jarrah.

They also express serious concern regarding the looming Israeli eviction of Palestinian families in the East Jerusalem neighborhoods of Sheikh Jarrah and Silwan “and voiced opposition to unilateral actions, which will only escalate the already tense environment.’

Det er lite klokt av S-rådet å ta palestinernes side i en så komplisert sak. Det kan virke som om S-rådet ønsker å sende et signal om at man er på palestinernes side.

Slik FN-ambassadør Mona Juul ordlegger seg, er det Israel som bør presses av et samlet S-råd.

Speaking to reporters following the emergency session, Mona Juul from Norway’s foreign ministry said her government “strongly believes that the Security Council should speak with one voice and send a clear message urging an immediate cessation of violence and reconfirming our support to the two-state solution. Norway will continue our dedicated efforts to pursue council action.”

Juul blander politikk og diplomati.

Norge står sammen med Kina mot Israel, og er ute av takt med USA – en meget spesiell situasjon.

Chinese Foreign Minister Wang Yi — whose country is fighting separate battles recently with Washington — tore into the US for twice blocking a joint statement from the Security Council in the past week.

“China has been working with relevant countries on a security council press statement. Regrettably, due to the obstruction of one country, the Security Council hasn’t been able to speak as one voice,” Wang said.

 

 

For 3rd time, US blocking joint Security Council statement urging ceasefire


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.