Store selskaper vasser tilsynelatende i penger og investerer i alt som stiger i verdi, enten det er leiligheter i New York eller bitcoin. Tesla har kjøpt bitcoin for 1,5 milliard dollar, men godtar ikke lenger bitcoin som betaling for bilene, pga. miljøhensyn. Det lyder dobbeltmoralsk – og er det.

– Vi er bekymret over raskt økende bruk av fossile drivstoff til bitcoin-utvinning og transaksjoner, spesielt kullkraft, som har de verste utslippene av alle drivstoff, skriver Tesla-grunnlegger Elon Musk på Twitter.

– Kryptovaluta er en god idé på flere nivåer. Vi mener den har en lovende fremtid. Men dette kan ikke skje på bekostning av miljøet, skriver han.

Bitcoin-verdien falt 5 prosent til 51.847 dollar etter Musks uttalelser.

Bitcoin-utvinning er basert på kompliserte og tidkrevende dataprosesser som krever mye energi og stadig mer datakraft. Vanlige datamaskiner er ubrukelige til dette. Spesialutviklede dataanlegg i store haller, blant annet i land der elektrisitet kommer fra kullkraft, brukes i stedet.

Tesla kjøpte selv bitcoin verdt 1,5 milliarder dollar tidligere i år.

– Tesla kommer ikke til å selge noen bitcoin. Vår hensikt er å bruke den til transaksjoner så snart den digitale gruvedriften går over til mer bærekraftig energibruk. Vi ser også på muligheten for å bruke andre kryptovalutaer som krever mindre enn 1 prosent av bitcoins energibruk, skriver Musk.

En studie fra Münchens tekniske universitet og Massachusetts Institute of Technology (MIT) i 2019 konkluderte med at det globale bitcoin-nettverket på slutten av 2018 sto for utslipp av 22,9 millioner tonn CO2. Det tilsvarer en stor by i Vesten eller et helt utviklingsland som Sri Lanka. (NTB)

Tucker refererte en utspørring i natt av kandidatene til å etterfølge Bill de Blasio som borgermester av New York. Kandidatene ble bedt om å anslå gjennomsnittsprisen på en leilighet i Brooklyn. Begge kandidater tippet rundt 80.000–100.000 dollar, noe som er ti prosent av den virkelige prisen. En leilighet i Brooklyn ligger på en million dollar. Hvorfor er det så dyrt? New York er ikke hva det var. Svar: Fordi utlendinger bruker leilighetene som spareobjekter, og store selskaper gjør det samme. Det er så mye penger i omløp at vanlige mennesker taper.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.